Thursday, 10 September 2015

Sambal Gesek Air Tangan Ketua

Haha hebat juga ketua keluarga kami buat sambal! Tuan badan makan bertambah-tambah. ^_^
Pencapaian yang baik!
Resepi Sambal Gesek Simple
Bahan2
5 tangkai cili api
Segengam ikan bilis belah buang isi perut
Garam perasa secukup rasa
Cara2
Goreng cili dan bilis.
Angkat dan masukan ke dalam lesung. Masukan garam dan perasa ikut suka..tumbuk hancur.
Angkat dan hidang

Monday, 7 September 2015

Pulut Kuning Noxxa Simple Senangje

Third dish sesi perkenalan dengan bik noja ni, ala2 pedagogi perkembangan kanak2 ribena melalui kaedah 3E (explore experimen n experiance) ^_^
tetiba kan!! ..teselit plak kaedah 3E...bukan setakat kanak2 ribena ...atuk kanak2 ribena pun masih lagi sangat relevan dengan konsep 3E ni. THIHIHI
Alkisahnye 'teresih' nak berpulut kuning..yang betulnya nak test bik noja tu ..betulke khabo nye terer masak pulut kuning....
aiseh.. (= "i see" rupanya) sekalitu betullah!!! 
Nah kita mintak pulut kuning..dia bagi sekali dengan kari daging import yang jadi lembut ala2 batang pinang dibuatnye...kalau pakai daging waghyu mau cair gamoknye..metafora sangat tak? :p
Pulut kuning tu 3min jer...tp kesilapan teknikal membawa kepada berminit2...maklumlah. miscomunication dengan bik noja ni..kihkihkih..boleh plak telupa langsung nak tutup rapat tudung bik noja nih..bila set HP tak maulah dia berfungsi...number kat pc tu tak bergerak...siap tanya pakcik Google kenapa bik noja ni meragam....tak jumpa pulak jawapan. Bukak buku merah (buku manual^_^) dia pun tak jumpa history of illness :p...lastly kontek ejen dia....borak2... wakakaka...alahai mokcik tuan punnnnn...awat tak kancing tudung dia leklok...^_^ ^_^ ^_^ kihkihkih
Kari daging import yang very the tender laa habarq hang!!!

Kari ni bahan2 macam biasa jer
1/2 peket daging ( 500gm)
serbuk kari babas 3 sudu besar
daun kari 3 pelepah
3 sekawan masing2 dlm bilangan 1 (^_^ kecuali pelaga bilangan 5)
Bahan tumbuk/ hiris
Bawang merah 1 biji besar
bawang putih 5 ulas
halia 1 inch
Garam gula aji secukup rasa kita

Cara2
set bik noja ke stir fry...tumiskan bahan2 tumbuk dan 3 sekawan sampai wangi..masukan rempah kari dan daun kari kacau rata kemudian masukan daging kacau rata rempah mesra semua...masukan air bagi tengelam daging atau ikutlah banyak mana kuah kari yang kita mahukan. 
Off mode stir fry. Tudungkan bik noja kunci rapat. Make sure Tombol letak ke sign hp..tekan on.. tekan mode hp10x= 10min  n tekan on skali lg. Biar dia berkerja. Dah bunyi bip bip bip tu release wap slowly...buka dan perasakan ikut suka hati kita...nak masin tahap mana.. Okeh siap!

bulih makan dengan pulut dah.

pulut kuning noxxa

pulut 2 cawan 
air 3 cawan
serbuk kunyit 1/2 sudu kfc
garam secukup rasa

masukan semua bahan. Set bik noja hp mode 3min. 
biar dia bekerja.
bila dia pangil bip bip bip tu bulih datang jenguk...:p
nak cepat makan release wap...kalau tak urgent biar jela sampai masa kita nak makan nanti baru buka tudung. Bik noja ni akan terus keep warm klu kita buat bolayan lepas dia panggil kita bip bip bip tuh...kihkihkih

memang syok hire bik noja ni...lagi2 kalau yang bizi memanjang...masak pun tak bekecah...yang ada anak kecik tu lagi mudah ..alasan tak sempat memang tak sesuai.
jangan marah nooo

Bubur Lambuk Express Senangje Bik Noja

Nak cepat??? Nahhh ni dia penyelesaian...hire bik noja! 
siyes cepat. Bik noja memang baik!

Kali ni bik noja masak bubur lambuk mudah, simple n senangje.
Pada jam 1005 sukat beras 2 cawan..basuh ..put aside..potong bawang merah n bawang putih. Kemudian potong daging
Kemudian panaskan bik noja set stir fry..
Curah minyak agak2...
masukan bebawang dan 3 sekawan..tumis..tumis..dan tumis..masukan...daging...kacau kacau...off fungsi stir fry...
masukan beras..dan curah air 8 cawan..set HP utk 30min.
( cerita sebenar dia.. saya set 15min pada mulanye,  tp bila buka, bubur masih cantik bentuk nasi kembang...lembut dah lembut..tapi belum puaskan hati mokcik tuan...so set lg bik noja another 15min..demikian cerita dia ^_^).
Selepas 30min...taraaaa bubur lambuk siap untuk di jamah..
Poridge is very smooth n tender..
the meat also tender n juice...
ewahh...

psstt!! Mommy yang ada baby 6month above..bik noja siyes bulih kurangkan beban korang dlm kelamkabut nak dressing g kija..sempat siap bekal meal utk anak2...seriously recomended!  ^_^

Bubur lambuk beb!!!

Tqvm bik noja!


Haih ...ada bik noja ni mau melantun kolestrol mokcik tuan...rajin benor neray resepi lelemak bertingkek2...



mujur ada dr.shak!€€


♥_♥

nak try shaklee bakar lelemak, detox2 segala bulih wasap mokcik tuan ^_^
0176622402

yg benar;
sidPro 1151694


Bihun Goreng Noxxa Mudah Dan Senangje

Acara pecah tanah Periuk noxxa.
Saya masak simple saja...bihun goreng!
Subhannallah mudahnye...
Overall 10min siap terhidang...
Yang sebetulnye...kupas bawang merah and putih ..masuk dalam lesung plus udang geragau.. tumbuk  tak tau brapa minit...
Cuci sawi plus potong2 .
Cuci bihun.
Panaskan piuk tumis2 tak prasan brapa minit .
Set steam 2 min. Confirm.
Bagi wap release taktau brapa min la...
Start masak kul 9.55am..by 10.05am dah siap hidang.
Status kejadian bihun goreng :- awesome!
Jom cuci mata. ^_^
Bihun yang cantik molek kejadiannye!

Selepas steam dibuka!

Kaedah stir fry.

set steam for 2min.

^_^ periuk noxxa a.k.a my 'bik noja'
tqvm bik noja u r so awesome!

Selamat Hari Ibu

Selamat hari ibu buat semua ibu2 walau dimana saja berada. Nikmati indahnya hari2 sebagai ibu. Hari ibu, semua orang boleh bergembira. Wala...