Wednesday, 30 November 2016

Semangat Perjuangan Harmoni

Hidup ini umpama roda. Berpusing selagi daya. Sekejap menongkah langit sekejap mencium bumi. Resamnye begitu la. Itu hidup dan kehidupan :p .

Dalam bisnes shaklee saya pun begitulah jua adanye. Adakalanye ;
.....
Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa!!!

Namun ada masa masanye juga;
.         .   .    .  .         Tuhanku dalam termangu
                                 Kusebut nama MU
                                 Biar susah sungguh
                                 Mengingatkan KAU penuh seluruh
                                 TUHANku cahaya MU
                                 Panas suci
                                 Bagai kerdip lilin
                                 Di kelam sunyi
                                 TUHANku aku hilang bentuk
                                 Kembara di negeri asing
                                 TUHANku pintu MU ku ketuk
                                 Aku tak bisa berpaling...

Kebiasaannye, kalau rasa macam tak boleh blah je dengan rasa down2 tu semua, saya just cerita je dengan omak shaklee saya. Nanti dia bagi la ayat sedas dua. Selain tu share je dengan grup adik beradik shaklee dalam #jtl ..mesti ada supplimen jiwa yang power diorang bagi.

Tapi yang biasa biasa magic sangat tu..bila rasa down..mesti ada status nenek shaklee ( fb: Lyna Noh ) saya yang..ehh macammana boleh tekena sangat ni. Allahhuakhbar.

Semangat yang hilang tu dapat direpair dengan baca status awesome semangat perjuangan harmoni by nenek shaklee saya. Lalu jiwa bershaklee pun berkembanganlaaa...

Nenek saya tu sangat hebatnye. Tauladan sangat bagi saya. Beliau mempunyai anak oku akibat lahir pramatang yang sangat memerlukan perhatian dan kasih sayang yang banyak. Tetapi beliau mampu memberikan lebih dari itu. Beliau mempunyai semangat yang hebat sangat bagi saya. Saya sentiasa meminjam semangat beliau. Adakalanye anak saya demam sedikit saya sudah rasa sangat sedih dan down. Tetapi bila kenangkan nenek shaklee saya. Saya rasa malu sendiri. Betapa saya sedikit kuman je sudah mahu tewas. Tak boleh jadi begini.

Dalam bisness shaklee lagi la sangat beliau beri inspirasi. Berpangkat master koordinator dan merupakan founder ireach banyak sangat ilmu dan tips2 bershaklee beliau kongsikan. Kelas2 online mahupun offline sentiasa penuh jadual. Tak cukup.dengan itu beliau topup dengan livesharing di facebook.

Dengan contoh hebat yang ada depan mata begini, malu rasanye jika saya terus-terusan melayan rawan dihati. Nenek shaklee saya tu sudah menjelajah ke lebih 50 buah negara berbakpacking dengan anak2 kecilnya termasuk yang istimewa itu. Oh tuhan. Aku mahu juga!

Anda pun nak kongsi nenek yang sama? Boleh pm mak shaklee saya fb: Anida Ahmad.

Kalau nak onyang yang hebat meh pm saya 017.662.2402

~Yang sangat ingin menjadi gigih dan berjaya seperti nenek shaklee~
Mama iman
017.662.2402
#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#liveamazing
#ninjas15

Monday, 28 November 2016

Perancangan dan Aktiviti Cuti sekolah

Cuti sekolah dah pun berlalu 2 hari. Apa rancangan parents untuk anak2. Tv 24 hour. Bff with Gadget. Bercuti jauh dekat. Summer camp. Kem tahfiz. Banyak pilihan tuuu.

Untuk syifaa dan syaza nampaknye kena follow rapat mama saja. Jadi PA sementara ye. Cuti kali ini kita isi dengan aktiviti family bonding.

Antara aktiviti yang telah dan bakal dilakukan bersama:-

♡Menjejak sejarah melawat tugu negara bersama mama ayah.
♡Kenali Malaysia dari sudut KLCC
♡Mari belajar kira2 bersama staff kaunter shopping compleks
♡Mengumpul memori seronoknye hidup dikampung
♡Mari kenali Perak Darul Ridzuan
♡Celik Iqra- Tasmik
♡I also can speking n understand what are you talking about.
♡Pengurusan kendiri/cekap persekitaran.
♡apa itu nutrisi? Upin ipin pun makan sayur?

Wah gempak betul tajuk schedule cuti sekolah ni. Banyak pengisiannya ni. Macam2 anak2 boleh belajar. Nak kena buat RPA gini gayanye ni. Peserta pun kena powered by Shaklee vitamins nih. Vitalea for children dengan chewable vitamin c kena topap stok ni..Thehehe.

2017 nanti masing2 dah bizi dengan sekolah pagi petang. Mama kena redho tak boleh simpan korang terperap lagi. Era perSekolahan dah memangil2.

Apa rancangan percutian cuti sekolah kawan2? Selamat bercuti. Jaga keselamatan dan kesihatan ye.


Mama iman
017.662.2402



#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#liveamazing
#landmarkstudy
#ninjas15
#bolehsayabantu

Omega Guard Terbaik Untuk Atasi Kolestrol

Saya memang tak pandai nak cakap2 pasal vitamin2 ni. Tapi saya memang suka omega guard ni..kadang2 saya sendiri tak dapat nak makan banyak2 sebab anak2 memang gemar sangat omega guard ni. Diorang saja yang dok perabih stok. Kita makan bukan main sedia air segelas nak telan sebiji tu.. tapi bebudak ni main kunyah gitu je..sesedap kunyah ikan goring. Tapi sebab ia memang bagus maka saya suka diorang buat macam tu.

Ada sesetengah orang kata omega guard ni mahal. Ermm betul tu betullah. Tpai ada cara nak berjimat dan beli dengan gaya bijak. Macammana cara dan bila tu.?? ..haaa kita belilah time promo beli 7 botol dengan harga 6 botol. Memang bebaloi sesangat kalau membeli time ni. Jimat sangat2.. ye la kan beli pada harga 6 botol tetapi dapat 7 botol. Jimat sangat. Bijak kan!! ^_^

sekarang kan semua mahal2 belaka..jadi time promo promo tu jangan duk pandang saja, time ni kenalah betindak bijak.

Janganlah risau tak rugi melabur untuk kesihatan dengan omega guard ni macam2 faedah dan kesannye. Kolestrol terkawal, Kalau ada gout boleh kurangkan keradangannye, kurangkankan risiko sakit jantung dan Untuk budak2 pun bagus ada dha tu suma.

Jom bijak together2.


Mama iman
017.6622.402

#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#liveamazing
#teamnida

Sunday, 27 November 2016

Allah Sebaik-Baik Perancang.

26 November 2016 Majlis perkahwinan adik lelaki bongsu.
Bercucuran Air mata si kakak tak dapat turut serta. Sobs sobs sobs..

26 November 2016 oriantasi kakak darjah satu!  

Kita pujuk hati. Makan pizza!! Thehehe..ntah apa2 kan. 

Mana kita. Kita mana.

Cun je kakak. <3<3<3

selpie sikit sambil 2 tunggu order siap.



Set Shaklee Pujaan Hatiku!

Set SHAKLEE feberet saya terdiri daripada barisan SR vitamin C, ESP, Alfalfa Complex, Lecithin dan Ostematrik. Inilah barisan asas yang tak miss tinggal. Saya discribe kan seperti dibawah mengapa dan kenapanye ia jadi set kesukaan. ^_^

○ Sr Vitamin C. Memang membantu sangat dalam kesihatan saya. Kerja melibatkan orang lain ni,  kalau demam maka ada 4 ke 5 pekerja tidak dapat bekerja pada hari tersebut. Hahah memang kesian sangat kan. So vitamin c ni la yang tolong up imun. Perisai dari demam2 batuk2 dan jangkitan virus yang lain2 nye.

○ Esp pulak memang minuman sarapan pembuka hari yang paling best. Kalau kelam kabut nak buat sarapan tetapi diri sendiri dah gigil kelaparan. Maka shake2 dulu dan nikmati. Aaaa barulah lancar. Bukan setakat memasak sarapan..sampai habis tugas2 lain pun masih steady. Esp ni asal 'keturunannye' dari sumber protein yang lengkap. Berasaskan tumbuhan yang secara semulajadinye rendah lemak bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Dapat pulak bonus kulit lembut dan sihat.

○ Alfalfa complex. Yang ni memang awesome. Dia PA yang setia. Senyap2 dia cover badan kita. Dia tolong setelkan bau badan. Alergik2. Selsema2. Bersihkan darah. Detok2. Bertindak ala2 kacip fatimah. Sampai ke 'situ' dia tolong jaga dan cover.

○ Lecithin. Untuk jadi multitasking. To remember everything. To makesure no lemak2 hiding and keep body shaping.

○ Ostematrik. Ooo bersyukur adanye ostematrik kalsium lengkap ni. Mudah lawas. Tulang kuat. Tidur berkualiti. No more stress. Kekalkan tekanan darah sentiasa normal. Cover tulang  n gigi kita, biar senyum nampak berseri. Gigi putih kuat lagi. Makan kerepek makan kuaci...barulah cantik bila berselpie. Peace yoo

Disamping 5 produk diatas ada lagi 2 ke 3 ke 4 produk yang saya faberet juga. Hahaha tapinye semua pun saya suka. Vitamin shaklee dan saya memang serasi. Vivix pun sedap tau. Nutriferon. Vitamin E pun awesome. Performance drink menyegarkan you. Aihh pendek kata you name it..you get it. ^_^

Jom dapatkan untuk diri sendiri. Berilah peluang kepada diri cuba sesuatu yang baik.

Yang bener
Mama iman
017.662.2042
#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#liveamazing
#ninjas15
#bolehsayabantu

Saturday, 26 November 2016

Merencana Masa Depan Biar Realistik??

20 tahun akan datang saya masih sihat. InshaAllah. Menikmati kehidupan yang sempurna dan normal.
Ini betul2 harapan saya untuk 20 tahun akan datang. Diberi kesihatan yang baik (Dengan kehidupan powered by shaklee). Keluarga yang penuh kasih sayang suami dan anak2 disekeliling. Pendek kata sempurna segala segi.

Anak2 yang bahagia dan bejaya. Hopefully cucu saya dah 3 time tu. Hahaha.  Inshaallah.
Ini memang impian sangat. Hahaha. Sentiasa mendoakan agar anak2 saya yang dua ini sihat dan mampu belajar hingga ke peringkat tertinggi sekaligus berjaya dengan cita2 masing2. Saya juga mendoakan mereka berkahwin awal. Heheh awal tu dalam umur 22 23 la. Harapnye. Itu memang waktu yang sangat sesuai berumah tangga menurut saya. Thehehehe.

Plan istiqamah setahun 12gm emas. Dan gandakan jumlah setiap 2tahun. InshaAllah.
Trend menyimpan emas dah bermula. Jadi saya taknaklah ketinggalan. Lagipun wanita dan emas kan bff. Jadi ini merupakan pelaburan yang sangat bijak bagi saya. Jikalau saya merikut perancangan yang dah saya gariskan, inshaAllah bekilo juga dapat kumpul tu dalam tempoh 20 tahun ni.

Mempunyai kuasa membeli yang selesa sesuai zaman. Merupakan antara pembayar zakat terbesar.
Saya memang seorang yang tamak dan suka membeli lebih. Biar telebih jangan tak cukup menurut saya. :p haihh. Sedih rasanya jika hanya mampu memandang tetapi tidak mampu memegang. Berkeinginan tetapi tak berkemampuan. Tertekannye rasa. Maka untuk itu saya akan berusaha memastikan saya buat dan dapat hasil. Hasil tu la kuasa saya untuk membeli akhirnye.

Dengan menyimpan emas berkilo2 harus la zakat kena bayarkan. Zakat pendapatan pun kena bayar. Jadi untuk memastikan saya jadi pembayar zakat pendapatan. Maka saya kenalah mendapatkan pendapatan yang besar sehingga melayakkan saya membayar zakat. I will work for it.

Dengan menjadi pembayar zakat terbesar maka saya telah beri orang kuasa. Biar lebih ramai orang dapat menikmati kehidupan dah memiliki kuasa. Kuasa membeli je pun jadik la kan. Thehehehe.

Bersantai2 di kedai kopi melihat staff saya mengira hasil jualan pada hari tersebut. Sambil2 melihat anak saya melayan cucu saya makan scones. Sementara menantu saya melayan order pelangan shaklee yang entah keberapa kali untuk hari tersebut.
Kedai kopi adalah impian saya sangat2. Membancuh air dan menghidang kepada pelangan. Kemudian melihat pelangan minum sehingga habis licin adalah kepuasan. Kepuasan. Kedai kopi saya ni berkonsep santai moden. Tetapi menjadi barister bukanlah impian.

Shaklee ini boleh diwariskan. Ia bukan sekadar untuk diri sendiri. Saya sangat berharap saya akan terus istiqamah dengannye. Begitu rancangan saya. Biar slow
tapi still ada flow.

"Tokmanye.. dah time ni ..jom g masjid". Kata suami saya pencinta vivix yang still segak itu.
Meniti tua bersama sahabat sejati saya yang sorang ini adalah doa2 yang wajib. Semoga Allah kabulkan segalanye dan mengizinkan rancangan 20 tahun saya yang tertulis cantik dalam planner ini terzahir sepenuhnye.

Jom berimpian besar!
Jika kita sentiasa berjaya melaksanakan impian maka belum cukup besarlah impian kita itu sebenarnye.
Macam pernah dengar ayat ini tapi lupa quote sebenarnye bagaimana. Hehehe.

Mama iman a.k.a ~Tokmanye pencinta supp.shaklee~
017.662.2042

#tsunamishaklee
#liveamazing
#shakleeeffect
#landmarkstudy
#ninjas15
#bolehsayabantu

Nutriferon Untuk Seisi Keluarga Di Malaysia

Setiap hari tubuh badan kita diserang oleh tekanan, pengambilan makanan yang tidak sihat, pencemaran dan kelesuan yang sentiasa menyerang sistem imun tubuh.

Dengan sebab itu, jika saya mempunyai kelebihan kuasa magic tongkat sakti..setiap keluarga di malaysia ini akan saya berikan Nurtiferon untuk up imune system masing2.

Kenapa nutriferon?  Ayat buku dia macam ni--> Nutriferon merupakan produk berpaten dengan campuran ekstrak tumbuhan yang terbukti secara klinikal dapat menguatkan imun.

Bila diambil setiap hari dapat meningkatkan pengeluaran interferon semulajadi tubuh badan kita yang merupakan pengaktif kritikal sistem imun.

○ formula berpaten eksklusif, menyediakan tahap tertinggi bagi perlindungan imun harian kita.

○ satu-satunya suplimen yang dicipta oleh penemu interferon -Dr yasuhiko kojima selepas lebih 40 tahun penyelidikan.

○ mengandungi ekstrak senulajadi biji labu, bunga safflower, benih plantago dan kuntuman bunga japanese honeysuckle yang telah terbukti secara klinikal dapat menyokong  dan merangsang proses gerak balas imun semulajadi pada tahap selular.

Dalam satu kajian makmal, nutriferon telah menunjukkan yang ia memberi kesan positif terhadap sel-sel pembunuh semulajadi-penemuan hebat dalan sains sistem imun.

Dengan sebab itu, saya pilih beri nutriferon untuk sayang sayang semua.

----------------
Mama iman
Nutriferon lover
017.662.2402
----------------
#tsunamishaklee
#liveamazing
#shakleeeffect
#landmarkstudy
#ninjas15
#bolehsayabantu

Thursday, 24 November 2016

Bengang tak bengang!

Bila mak bebel pasal omega. Bedarah ayor mate membacanye!!
-------
AninAninAnin:
Menda mcm ni, kita sakit darah tinggi, penat, lenguh, kebas2, tiba2 kita makan omega sebulan kita harapkan terus sihat.

Magik tak?

ha sbb tu aku cdgkan amik set aritu

Aku mkn set oste ni mmg tgn aku yg sakit ni baik terus

beli omega je xsalah pun sebenonya tp mungkin dia berharap badan dia terus jadi sihat

Vitamin ni kena konsisten lebih kurang 3 bulan

Ada org yg seminggu dah ok, sbb badan dia xbyk rosak

Kalau yg sistem bdn dah lojek ni mmg amik masa lama

Omega ada dha n aa utk fungsi otak, kalau siapa mkn omega xnampak kesan sgt maknanya dia salurkan kat otak dulu

Sama mcm lecithin

Sistem bdn kita paling sayangkan otak. Kalau otak xcukup nutrisi, bila ada zat masuk yg sesuai utk otak je terus dia anto kat otak dulu.

Maknanya kita yg makan leci n omega tak kurus2 ni sbb otak kita bengang

Jadinya dia repair otak dulu

Bila otak dah fungsi baik punya baru disalurkan ke bahagian2 lain.
-------------

Ngeeeee

Wednesday, 16 November 2016

Vitamin Untuk Si Jejaka!

Kebiasaan hanya wanita yang bersungguh menjaga kesihatan dan penampilan. Dan rata2 peminat vitamin shaklee adalah kaum hawa dan ibu2 secara terangnye.

Adakah vitamin Shaklee hanya untuk wanita kaum hawa sahaja? Adakah Shaklee ini mengamalkan pilih kasih? Tiadakah vitamin untuk lelaki kaum adam?

Jawapannya ialah semua vitamin Shaklee sesuai untuk wanita mahupun lelaki. Kerana kebiasaanye lelaki agak liat untuk bervitamin dan tidak suka dengan pengambilan vitamin yang banyak. Justeru itu dibawah ini ada beberapa vitamin yang dicadangkan untuk permulaan iaitu Vitamin E, Ostematrix dan Vitamin C.

Kenapa VITAMIN E?
✔Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
✔Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu,
✔Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
✔Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
✔Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan menguatkan dinding kapilari.
✔Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat,
✔Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk)
✔Merendahkan kadar kolesterol.
✔Membantu mencegah kanser.
✔Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
✔Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri.

OSTEMATRIX
✔Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
✔Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf (membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah dan ia mengurangkan kadar kolestrol dlm darah)
✔Kesihatan tulang dan gigi

Ostematrix adalah kalsium, magnesium yang lengkap dengan vitamin D. Ia diperlukan oleh tubuh untuk membina darah, saraf serta pembentukan tulang dan gigi yang kuat. Apabila badan cukup kalsium, kita akan mudah bangun dari tidur malah tidur kita juga lebih nyenyak dan berkualiti.

VITAMIN C
✔Baik untuk imunisasi dan daya tahan badan
✔Mengurangkan simptom demam
✔Mengatasi masalah jerawat degil
✔Mengatasi masalah jerawat pasir dan nasi
✔Membantu kulit sensitif seperti eczema, resdung
✔Membantu penghasilan kolagen dalam tubuh
✔Mengurangkan kesan "sunburn"
✔Mengurangkan penyakit selsema
✔Melindungi badan daripada radikal bebas
✔Menggantikan tisu yang rosak dan menyembuhkan luka
✔Merendahkan tekanan darah tinggi
✔Memastikan saluran darah mengembang dengan baik

Ingin diingatan bahawa kesan pengambilan vitamin juga bukanlah sekelip mata. Haruslah sabar dan konsisten dalam pengambilan, barulah kesan optimum dapat dirasai.

017.662.2402
Pengedar shaklee anda

Tuesday, 15 November 2016

Refleksi 2016 Katanye.

Apakah moment yang paling best a.k.a paling hebat sepanjang 2016 untuk dikenang2 sehingga tersengih2 macam kerang masak sambal sweetsour. Tidur tak kena mandi tak sah kalau tak lelama?

Sejujurnye takde yang WOW. Tapi kalau nak banding awal tahun dan hujung tahun memang beza la sangat juga. Awal tahun kurus..hujung tahun gemuk. Ehh!!!

Ada beberapa senarai wishlist yang telah berjaya ditick which is 'wow' la juga. Ada juga yang masih diusahakan dan percaya akan boleh ditick juga dalam tempoh 40 hari lebih kurang sebelum 2017.

Yang berjaya di tick antaranya, sangat2 bersyukur dapat ikuti kelas iqra sehingga katam dan sedang sambung kelas tajwid dan talaqi dengan istiqamah.

Sangat happy dapat beramah mesra dan join aktiviti komuniti tempat tinggal yang mana sebelum ini tak berkesempatan langsung.

Syukur kesihatan anak2 bertambah baik. Kesihatan diri pun alhamdulillah. Masih mampu berlari2 mengejar anak2 dan bola.

Owh.. banyak juga senarai wow kecil kecilan jika nak disenaraikan semua macam eleeehhh riak le teww. Apapun segala puji bagi Allah.

Untuk aktiviti bisness pun alhamdulillah. Walau semangat turun naik tetapi terus istiqamah. Semoga segala kebaikan dapat dikongsi bersama

#Tsunamishakee ini disertakan usaha, harapan dan doa tak pernah putus semoga WOW yang lagi besar dan hebat dapat digapai.

Yang berusaha untuk wow,
017. 662.2402
#tsunamishaklee
#liveamazing
#shakleeeffect
#ninjas15
.

Bagaimana Menyertai Ahli Keluarga Shaklee.

Rasanye rata-rata yang makan vitamin shaklee ni mesti nak harga murah kan. Tak payah segan lagi nk mintak diskaun ke apa. Join je ahli.

Kepada yang berminat nak jadi ahli, hanya perlu bayar yuran pendaftaran sebanyak RM68.90 + kos pos RM10.60. Dengan jumlah RM79.50 keahlian adalah untuk seumur hidup. Dengan RM79.50 ini juga anda boleh terus maju menjana pendapatan 4 ke 5 angka dan seterusnya dengan syarat berusaha.

Selain itu, anda juga layak mendapat keahlian percuma dengan pembelian produk Shaklee bernilai lebih kurang RM680. Mudah dan untung bukan. Anda hanya perlu pilih produk mana yang anda berkenan. BELI dan plup jadi AHLI.

Nak daftar keahlian atau nak dapatkan keahlian secara percuma dengan pembelian produk. Kami biar anda tentukan.

Jom sms/whatsapp 017.6622.402 jangan segan2.  Ai is baik hati tak telan orang cuma telan vitamin aje.

Tips menghadapi musim tengkujuh

Musim tengkujuh dah bermula. Sekarangni tiap tiap petang mendung pastu hujan. KL n damansara dah start banjir2 kilat lately ni. Bertabahlah kepada yang terlibat.

Hawa sejuk sejuk lembab ni memang sedap tarik selimut. Hehehe. yerla air dalam baldi pun sojuk cam air petiais.

Nak mandi temenung dulu. Nak buka heater ke nak mandi sejuk..nak bayar tnb lebih ke nak beli vitamin lebih. Ehhh..delima tau tak.

Time sejuk2 ni mudah tangkap batuk and semput. Yang anak dan mak bapak ada sejarah tu kena lebih berhati2. Sediakan la apa yang patut supaya tak kelamkabut.

Untuk saya dan family kecik saya ni dah stanby vitalea fc dan nurtiferon. Boleh pulun untuk kuatkan askar2 dalam badan. Si kecik pun dah start batuk2 manja.

Untuk yang duduk dekat2 kawasan bah tu, hati2 la ye. Standby simpan dokumen penting dalam beg selamat kalis air mudah alih.

Tetiba teringat banjir 2007 ke 2006 kat johor dulu. (Kenapa tak kat manik urai?) Takk masa kat johor saya pun telibat pasalnye...walaupun rumah tak banjir tapi tak dapat gi work sebab panchor totally tengelam.

Musim2 hujan ni jugak, otak kena ligat layan kerenah cekidish. Diorang start merengek tak dapat keluar main di taman. Lebih kurang juga macam jerebu. Maka kekadang tekeluar juga bakat kerastangan masing2.

Jaga diri semua. Stay safe. Stay healthy

Yours truly,
Mama iman
Pengedar shaklee anda
017.6622.402

Monday, 14 November 2016

Pengalaman Indah Dengan Shaklee.

Customer pertama saya adalah kawan baik saya sendiri.

Beliau mengadu tapak tangan terkopek luka luka akibat daripada alahan yang teruk. Dah makan macam macam ubat dah katanye. Krim sapu2 pun dah macam2. Rutin appoiment doktor pakar kulit dah start beberapa bulan sudah.

Saya terus beritahu dia, saya ada satu supplimen yang memang inshaallah mujarab. Supplimen ni best and semulajadi takde dadah2 semua. Saya minta beliau cuba dulu mana tahu sesuai.

Semantara tu saya pun lincah wasep mak shaklee saya minta pendapat sebab waktu ni saya belum mahir lagi tentang vitamin. Cuma rasa teruja sangat nak kongsi supplimen yang best ni jer. Sebab sendiri dah makankan dan rasa kesan dia.

Akhirnye alfafa complex,  sr vitamin C dan krim herbablend jadi pilihan kawan saya untuk masalah alahan tangan beliau sesuai dengan bajet dia katanye.

Alhamdullilah. Dah memang saklee ni barang baik. Dengan izin Allah sembuh alahan tangan beliau. Kawan saya kata, doktor yang rawat pun pelik macam mana boleh baik alahan teruk dia tu. kawan saya cakap, "saya makan shaklee doc".  Tetiba doktor tu pun kata saya pun makan shaklee. Hehehehe. kawan saya geram je.

Terbaru ni saya bagitau kawan saya tu saya dah start pakai set penjagaan muka nutriwhite. Kena marah pulak saya sebab tak ajak dia sama2. Hahaha. Macam ni pun ada.


Yours truly

Mama iman
Pengedar shaklee anda
017.6622.402
#tsunamishaklee
#liveamazing
#shakleeeffect
#ninjas15

Sunday, 13 November 2016

Saya , kesihatan, vitamin dan nutrisi.

Masa mula2 saya join and start bisness shaklee saya ni, memang saya zero pasal vitamin dan nutrisi ni. So main redah je.

First thing yg saya buat untuk dapatkan knowledge berkenaan shaklee ni ialah follow rapat mak shaklee. Kejap2 tanya. Kejap2 tanya. Lepas tu search pasal shaklee kat google. Pergi blog ke blog. Dari satu blog ke satu blog saya jelajah nak tahu pasal certain2 vitamin dan fungsinye.

Web shaklee.com.my mmg confirm la jadi buku teks utama. Kemudian mak shaklee suh beli buku nutrisi. Memang banyak info dapat dari situ.

Walaupun banyak kelas2 berkenaan vitamin dan nutrisi diadakan di HQ which is tak jauh mana pun dari rumah.   Tetapi buat masa itu dan masa ini nampaknye belum rezeki saya untuk join mana2 kelas or seminar. Akan diusahakan!

Tapi alhamdulillah nye...kelas on9 tru wasep and telegram bersama mak shaklee  24 hour,  7 days, 4weeks, 12 month sentiasa berjalan. 

Masa awal2 dulu pun rajin join webinar neni lyna founder ireach. Banyak ilmu juga dapat kumpul dari situ. Sekarang ni dah rapat sikit dengan adik beradik shaklee. So kadang2 tukar2 pendapat dan sama2 study pasal vitamin dan nutrisi.

Maklumat dalam grup ireach pun banyak. memang kenyang kalau rajin membaca dan godek2.

Saya sentiasa akan update ilmu berkenaan nutrisi dan vitamin. Bukan saja untuk mudahkan saya membantu customer. Tetapi ia juga sangat berguna untuk diri saya sendiri.

Yours truly
Pengedar shaklee anda
017.6622.402
#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#liveamazing
#ninjas15

Saturday, 12 November 2016

Kisah Beras

Alkisahnye beli beras 2 minggu sudah kat tesco shah alam.

" eh murah pulak faiza basmati ni yah!"
"Aah. Nak beli ke?"
"Boleh jugak la kut. Beli 2 boleh bagi mak satu".
"Ok".

Pagi tadi tetiba rasa nak masak nasi lemak beras basmati. Ambil gunting dan angkat beras untuk buka plastik. Eh eh!  FAIZ!!! Ahahaha tekena sudah!

Walaubagaimana pun..masak je la kan. Dah beli. Hasilnye. Not bad sedap je pun. Adalah sikit ketaksamaan dari segi fluffynye. Tapi tak tahulah adakah disebabkan kat mind dah set itu bukan faiza. Maka kesatisfaction nye berkurang..ke camana ke...thehehe...

Tonik mujarab melambatkan penuaan.

Vivix.

-Melindungi dan membaiki sellular DNA.

-Memberi impak positif kepada pengawakan genetik.

-Menggalakkan bioģenesis ( pembentukan  baru) mitochondria.

-Melambatkan pembentukan protin AGE ( advanced glycation end products).

Pengasas Shaklee.

Dr. Forrest C. Shaklee.

Beliau ialah pengasas produk vitamin sejak 100 tahun yang lalu.

Lahir dengan menghidap penyakit TB dan disahtidak hidup lama oleh doktor. Dan beliau pada usia 21thn menghidap kanser di bahu pula.

Penyakit TB beliau dirawat dengan herba2 semulajadi oleh ibunya dan beliau dibawa keluarganye tinggal di kawasan yang berudara segar dengan persekitaran yang semulajadi.

Manakala kanser beliau, beliau rawat dengan mengambil makanan dan buah-buahan yang kaya mineral. Yang mana akibat dari itu  pada tahun 1915 beliau telah mencipta 'vitalized minerals' yang merupakan multivitamin pertama didunia. Dan ini membawa kepada wujudnye vitamin vitalea yang telah berumur 100thn pada masa kini.

Beliau kemudian berkongsi dan menyebarkan kebaikan bervitamin kepada masyarakat dengan menubuhkan Shaklee Corporation yang merupakan syarikat jualan langsung pertama di dunia. Usaha beliau talah menjadikannye sebagai pelopor dalam industri nutrisi.

Dr. Shaklee sentiasa menentingkan penjagaan alam semulajadi sebagai kutamaan bagi memastikan bumi tempat tingal kita ini sihat dan selamat.

Dengan sebab itu shaklee tidak mengunakan plastik dan bahan-bahan sintetik. Hanya bahan semulajadi dan tulen digunakan untuk menghasilkan vitamin. Beliau juga diantara yang terawal mencipta bahan pencuci rumah bersifat biodegradasi di dunia.

" THE MORE YOU SHARE WITH OTHERS,  THE MORE VALUABLE YOUR SHARE WILL BECOME. LAKUKAN KEPADA ORANG LAIN SEBAGAIMANA ANDA MAHU MEREKA LAKUKAN KEPADA DIRI ANDA." Dr. Forrest C. Shaklee.

Shaklee lover
~017.6622.402~

#tsunamishaklee
#liveamazing
#shakleeeffect
#ninjas15

Wednesday, 9 November 2016

Perlu ke detox dilakukan terhadap tubuh badan kita.

Detoks? Apa itu detoks? Detoks ni bahasa pasonye bersihkan dan buang.

Kita ni memang wajar sangat detoks badan masing2. Tengok saja menu yang biasa kita makan. Seram ke tak seram. Sekarang ni semua menu ada 'special'. Dah special,  'Super special' tak cukup tu 'king' pulak. Hehehehe. Yang special2 tu la yang menarik hati kita. Kann. Tapi. Jangan buat2 lupa, Yang special tu lah yang menjerat kita. Awas!!!

Musim durian haritu lagi best. Hangat betul menu Cendol.  Tambah coklatt. Strobery paste. Duriannn!!!! Eh durian tinggi antioksidan tau. Tapi berpada2 la kan. Sesungguhnye bersederhana itulah yang paling baik.

Sebulan sekali atau dua bulan sekali ke, wajibkan la detoks badan kita. Buatlah. Bagi rehat sikit pada sistem badan. Kalau kilang pun ada shutdown. Kan. Kereta kita dah jalan sekian2 ribu batu pun kena servis. Begitulah tubuh badan kita. Untuk pakai lama dan untuk pastikan kesihatan kita tip top, kenalah juga servis sekali sekala secara berkala.

Tujuan detoks ni sebenarnya untuk membersihkan diri dan sistem tubuh badan kita daripada logam berat seperti plumbum dan merkuri. Ia juga bertujuan mensucikan organ dalaman terutamanya hati, ginjal dan otak supaya bebas daripada toksin. Dengan berdetoks kita dapat recaj semula sistem imun dan buang prasit dalam badan.

Parasit dalam badan ni bahaya tau. Kalau kita selalu pening tak tentu hala. Letih. Lesu. Mood swing. Asik nak makan manisss. Blur. Haaa itu antara tanda2 badan kita ni banyak parasit.

Berdetoks ni banyak faedahnye. Badan kita jadi ringan, selera makan terkawal, kulit jadi cantik, nafas jadi segar, ALERGI kurang, rambut jadi cantik dannn...yang ni mesti ramai suka ni.. Detoks bantu lambatkan proses penuaan. Haa awet muda la youu senang cita.

Macamana cara nak cara nak detoks tu?

Paling mudahhh cuci tangan dengan sabun sebelum makan. Macam lucu je ek. Tu basic penting tau. Cuci buah dan sayuran. Sayuran organik tu paling penting cuci bagi bersih.. takde racun kan..seranga pun sukaa sangat tauu. Kemudiannye, ambillah makanan yang basic. Yang paling kurang diproses. Yang paling minimum pengolahannye. Yang tiada segera2. Bukan instant2. Eat clean omputihnye kata. 

Makan sayur segar. Makan daging segar. Ayam segar.  Kukus Grill Panggang! Kukus grill panggang!
Elakkan makanan yang tinggi kandungan glutennye Kandungan lemaknye.  Gulanya. Jika mampu pilihlah yang organik dan semulajadi. Itu paling terbaik.

Beminat nak berdetok parasit dengan shaklee? Saya sedia guide anda.

Yours truly
Sid 1151694
017.6622.402


Monday, 7 November 2016

Nutriferon mengatasi selsema dan influenza, Perisai Kesihatan terbaik

Dalam keadaan cuaca tak menentu ni, ditambah pulak dengan gejala penyakit yang pelik2 nowdays, kita memang terpaksa mencari perisai lindungi diri dan pastikan badan sentiasa sihat.

Dalam barisan produk vitamin shaklee ada nutriferon yang sangat eksklusif. Berasaskan biji labu, biji plantago asiatica, honeysuckle jepun dan bunga matahari. Dipatern oleh shaklee dan tidak ada dijual dikedai2 biasa. Hanya di Shaklee.

Antara manfaat nutriferon:-

1. Memgukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari.
2. Melindungi  dari influenza, flu, selsema, alergi.
3. Meringan stress & kelesuan.
4. Melawan kanser dan tumor.
5. Melambatkan penuaan
6.mengurangkan infleksi oleh pesakit-pesakit hepatitis B & C

Memang sesuai sangat untuk beli dan beri kepada anak2 yang tengah struggle nak peksa tu.

Dengan mak bapa pun boleh join skali makan. Time periksa2 besar ujung2 taun ni biasaye bukan anak je yg stress mak pak biasanye yang terlebih kann. Kann.

Yours truly,
017.6622.402.
#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#liveamazing      
#ninjas15

Saturday, 5 November 2016

Akibat daripada konsisten Mengamalkan Produk Shaklee!



Banyak juga yang berubah sebenarnye selepas saya konsisten dengan vitamin shaklee ni.
First dulu 2011 saya beli mealshake untuk syifaa anak saya yang sulung betulnye. Sebab dia sembelit kronik. Sadis sangat time tu.

Tapi syifa taknak pun minum mealshake tu. Terperam je la. Sebab time tu bersamaan saya pun alahan teruk cuma mampu minum milo kotak je selama dekat 4 bulan. Lastly on 2012 ketong sampah sudahnye mealshake tu. Masa tu lum terhidayah nak search2 pasal shaklee pun & tak heran pun pasal shaklee ni. Yok yok je claim bagus.

2013 mungkin doa seseorang terjawap. Anida Ahmad eh!. Saya order alfalfa dan lecithin (eh! sama pulak macam promo bulan nov 2016 ni) dan daftar ahli. Muainye susu. Tersedak2 baby syaza minum. (Oh ye masa syifaa dulu susu badan takde langsung. Sedih sangat.) Time ni acah2 sekali nak kurus sebab alfalfa pun berfungsi untuk detox. Lecithin pula bakar lelemaks.

Berikutnya saya ambil ESP. Sebab utama nak 'enrich'kan susu. Dan nak kurus. Hahaha. Tapi dapat effect lain. Kulit jadi sekata, bersih dan halus je rasa. Syok ooo. Kalau bergambar berkinyor2 muka. Setanding dengan yang berfoundation je kaler.

Tak pasti macam mana kronologi cerita dia. Saya menangis sorang2 kat bilik air sebab sakit tangan. Nak angkat gayung pencebok pun tak mampu. Situasi lainnye, angkat air seteko pun kena guna dua2 belah..satu pegang satu ampu. Pernah hampir terlepas jug air oren sebab sakit yakmat. (Oh ye tangan pernah patah dua2 belah ni on 2002 tak silap. Pop je). Kesudahannya berakhir dengan OSTEMATRIK saja. Sumber kalsium lengkap. Selesai masalah tangan sakit. Bonus masalah gigi pun settled. Tiada lagi sakit gigi.

Disuatu sudut yang lain. Sebenarnye setiap kali gosok gigi gusi berdarah dan pedih je sebab melecet. Padahal memang dah guna berus gigi yang paling soft sekali. Tapi sejak bervitamin C macam terlupa masalah yang ni. Macam gone begitu saja. Aaaahhhhh syukur.

Seiring masa berlalu. Vitalea for children & chewable citamin C pulak untuk dua permata nilam kita ni haa. Before this bagi diorang appeton & scort emulsion je untuk prevent n build antibody. Tapi tak jalan pun. Every month klinik mediviron tu wajib ziarah. Sehari ke sehari. bulan ke bulan. Tukar pulak tahun. Eh macam dah lama ek kita tak g klinik. Alhamdulillah. Syukur. Nikmat mana lagi yang mahuku dustakan. Allahhuakhbar. Syukurr.

Dan begitulah setiap yang bermasalah saya shaklee kan aje. Rasanye sudah bertahun saya tak mengambil sebarang ubat yang berdadah. Sehinggakan pada satu tahap demam yang teruk sangat. Sebiji panadol saja saya terus 'tertidur' dua hari.

Maka teruslah berepisod2. berherbalax. Berzinc complex. BerB.complex. Bervitamin E. BerOmegaguard. BerNutriferon. Berperformance drink. And im falling in love sangat2 dengan vivix. Antiagging. Melawan penuaan pada tahap sellular.

Dan pada umur yang orang kata live begin at forty.. saya berseronok berlari2 dipadang merebut bola.

sesi bergaya pada friendly match jasmin-subang bistari.
















yours truly,
mama iman.
017. 6622,402

Thursday, 3 November 2016

Rahsia Mengatasi Alahan

Rahsia untuk kekal menikmati masakan kegemaran yang mengandungi unsur2 belacan, budu & seafood antaranya adalah :-

Alfalfa complex
Vitamin C

Trusted S.i.d
017.6622.402

Pucuk Manis Tumis Air Bersama Telur

Mudah dan senang je buat dia.

Bahan2.

Secekak pucuk manis
Sebutir telur
Sebiji bawang merah
Tiga ulas bawang putih
10 ekor ikan bilis
Garam dan perasa pilihan.

Cara2.

Bersihkan pucuk manis. Tumbukan bawang merah putih dan ikan bilis sehingga lumat. Panaskan kuali dan minyak sedikit. Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi..masukan pucuk manis dan gaul rata. Masukan sedikit air dan biar mendidih. Pecahkan telur ke dalam masakan. Biar telur masak sedikit. Kacau balik sebentar. Perasakan lemak2 masinnye. Siap.

Sedap dan segar. Sesuai untuk menu kanak-kanak juga.

Tuesday, 1 November 2016

Manfaat dan Kebaikan Omegaguard

Saya memang tak pandai nak cakap2 pasal vitamin2 ni. Tapi saya memang suka omega guard ni..kadang2 saya sendiri tak dapat nak makan banyak2 sebab anak2 memang gemar sangat omega guard ni. Diorang saja yang dok perabih stok. Kita makan bukan main sedia air segelas nak telan sebiji tu.. tapi bebudak ni main kunyah gitu je..sesedap kunyah ikan goring. Tapi sebab ia memang bagus maka saya suka diorang buat macam tu.

"MINYAK IKAN bukan utk otak je tau. Banyak sangat kebaikannya.

Kita boleh makan ikan berlemak banyak2, tapi kena watch out high metal content tau.

Oh ye, Shaklee dapat pensijilan 'Friends of The Sea' bermakna bila kita makan Omega Guard, kita turut menjaga kelestarian industri perikanan dan habitat ikan sedunia " by Lyna Noh.

Nak minyak ikan shaklee?!
017. 6622.402

Ikan Masak Pindang Senangje Style

Ini antara menu kegemaran saya. Buatnye pun mudah bahannye pun yang wajib ada di dapur.

Kenapa saya suka share menu yang senang je..tak thrill betul kan. Hahaha...yang betulnye saya share apa yang saya masak. Saya jadi teringat nak share segala yang mudah dan senang kerana ia dekat dengan saya. Tujuan saya buka blog mula2 dulu pun sebab nak share dengan adik beradik je resepi yang sebati dengan kami ketika membesar. Semua masakan yang mak kami masak mudah2 belaka dan bahan2 adalah yang sekitar2 kami.

Mak tak akan masak yang pelik dah mahal2 untuk makan harian. Time hari raya atau kenduri kendara je ada gulai sedap2. Tapi paling sedap sup kaki lembu setiap kali balik dari bandar muar. Ini semacam satu kemestian. 

Akhirnye kami makan apa yang mak makan..dan kami tak makan atau sukar terima yang mak tak pernah masak dan mak tak makan. Dulu la masa kecik2. Dah tua2 ni semua bedal. (Senyum & kenyit mata sebelah)


Jom cek resepi ikan pindang senangje.

Ikan senangin 4 ekor
Bawang putih 3 ulas
Bawang merah 1 biji
Kunyit serbuk 1sdm
Asam keping 1 kpg
Garam dan perasa secukup rasa

Bersihkan ikan ketepikan.
Kemudian tumbuk bawang putih dan bawang merah. Panaskan kuali dengan minyak sedikit untuk menumis.
Tumiskan bawang yang dah ditumbuk bersama kunyit.
Masukan ikan, asam keping dan curah air separas ikan. Gaul perlahan bagi mesra rempah. Tutup kan kuali sekejap sehingga ikan masak.
Periksa ikan. Masukan garam. Perasakan masin dan lemak2 nye. Ikut la selera masing2 nak letak aji ke..magi secukup rasa ke..atau nak plain je masin & lemak ikan tu je pun dah yummy.

Orait. Siap.

Selamat Hari Ibu

Selamat hari ibu buat semua ibu2 walau dimana saja berada. Nikmati indahnya hari2 sebagai ibu. Hari ibu, semua orang boleh bergembira. Wala...