Saturday, 28 June 2014

RAMADAN 1435H PENUH KERINDUAN & KESYAHDUAN

RAMADAN 1435H PENUH KERINDUAN & KESYAHDUAN

RAMADAN 1435H pertama kalinye bakal menempuhi puasa tanpa insan keramat dan mulia disisi..lagi beberapa jam akan memasuki bulan ramadan..berdebar2..
...
...
....
...
.
.

Tiada lagi kelibat insan keramat
mengulangi kata kata hikmat nasihat buat azimat menguat semangat menempuhi bulan penuh berkat

Tiada lagi kelibat insan mulia mengejut manja manis sahur bersama..nikmat air tangan bonda tiada lagi dapat kurasa

Tiada lagi kelibat....
tiada...
tiada..
hanya tingal semangat dan cinta.

Duhai bonda ..
Damai lah hendaknye
Bersemadi disana
Akan anaknda sentiasa mengulangi zikiran cinta
Ajaran bonda
Agar menjadi penambah cahaya
Di peraduan bonda disisi yang Esa

image

image

Friday, 27 June 2014

Shaklee In The House

Shaklee In The House

Alkisahnya Shaklee ni sudah berlegar-legar sekitar saya hampir 2 ke 3 tahun lamanya. Tetapi time tu tidaklah saya ambil pusing sedikit pun. Lagipun waktu itu teknologi yang ada ditangan saya ini tidak lah sangat memudahkan dan membantu capaian maklumat seperti sekarang. Jadi ransangan untuk mendekati shaklee ni tidak begitu kuat. Selepas beberapa episod yang mendukacitakan awal tahun ini..Alhamdulilah terbit sudah rasa nak berShaklee..sokongan teknologi pun agak memberangsangkan..jadi baiklah saya rebut peluang. Teknologi yang cangih kalau tak digunakan pun tiada maknanye..makanya biar saya memaknakannye. Ahahaha..

Selepas pada ni bolehlah bershaklee bersama saya ;)

Mari saya kongsikan shaklee pertama saya..

Alfalfa dan kebaikan yang terkandung
Kaya Protein
Kaya kalsium
Kaya Mineral
   $ vitamin B
   $ vitamin C
   $ vitamin D
   $ vitamin E
   $ vitamin K

image

Baru beberapa hari dan beberapa biji ada kesan sampingan...owhhh bio beno...beno ler...kantung susu jadi berat...wahhhh tebaik lah..puas lah syaza minum..Alhamdulilah..tak sia sia register...

Aktiviti pembuangan pun lancar..;p..pinggang pun ok..excited bertestimoni ;)..

Pssstttt banyak lagi kesan baiknye youuu...

antaranya:-
Baik sebagai milkbooster
Baik sebagai pendetok
Baik sebagai assistant bahagian kewanitaan dan kelakian
Baik sebagai kawan melawan diabetis
Baik sebagai kawan menentang gout
Baik sebagai kawan menyingkir atsma

Dan ada lagi beberapa kebaikan yang tidak tersebutkan disini..

#JomShakleeTogeder2
0176622402
SID1151694

Pechyoo ¥

Kuih Kasui Mudah

Kuih Kasui Mudah

Kuih Kasui Mudah dan senangje nak membuatnya.. boleh buat untuk sarapan, minum petang atau sedekah pada majlis kesyukuran dan kenduri jiran jiran..;)

image

Kuih Kasui Mudah ni memang tersangat mudahnye dan yummy

Resepi pun mudah dan ringkas tidak memerlukan bahan yang pelbagai..semua ada di pantri .. paling tidak pun kena keluar cari kelapa parut yang fresh dan muda jer yg paling susahnye tuh..

Meh cek resepi

KuihKasuiMudah

1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung sagu/ubi
2/3 cwn gula pasir
1/3 cwn gula merah
3 cwn air
1sdt air kapur (optional)
1sdb kicap pekat
Kelapa parut + secubit garam (cari yg agak muda dan parut jgn sampi terkena kulit ari)

Satukan semua bahan kecuali kelapa parut..wiskkan sehingga sebati kemudian tapis..
Panaskan alat pengukus...(sy guna kuali jer)
Griskan loyang guna minyak masak saja..
Tuang adunan dan kukus dalam 20min..atau sehingga masak..(test cucuk guna garpu ..tarik keluar garpu bersih..means dah masak lah kasui tuh)

Sejukan..potong dan golek dalam kelapa parut yang telah di campur sedikit garam..
Tips untuk kelapa parut tahan lama dan tidak senang basi..kukus ia sebentar.

Talanggg da siap..memang sedap!

image

Monday, 23 June 2014

Tauhu Sumbat Senangje

Memang senang nak buat Tauhu Sumbat ni..memang Senangje
Meh layan gambar dulu

image


Tauhu Sumbat Senangje nak buatnye..yang pasti memang yummy..lagi-lagi kalau paberet..memang la tersangat sedapnye..hehehe ..makan pulak cicah Sambal Kicap..memang WoW..
Meh cek resepi mudah dan senangje
5biji tauhu potong dua dan digoreng
1/2 batang timun (timun jepun boleh timun tak jepun pun boleh) potong julien/batang mancis
1 mangkuk taugeh dicelur
Sumbatkan timun dan taugeh ke dalam tauhu...
Dah siap...
Dah boleh makan dengan sambal kicap...
Sambal kicap yang sedap macam mana nak buat..emmm kita jumpa next entri..boleh???hehehehe macam mendera pulak yer.. meh la kita kongsi terus yer..jom cek resepi...
Sambal Kicap Mabeles Senangje
10 tangkai cili api
2 ulas bawang putih
1 sdt gula
Sedikit serbuk perasa (pilihan)
1/3 cwn kicap manis tamim (optional)
Goreng cili n bawang putih..hati2 yer cili akan meletup letup sikit..
Angkat dan toskan minyak
Masukan cili, bawang putih, gula dan serbuk perasa ke dalam lesung dan tumbuk hingga lumat..
Kemudian kaut masuk ke dalam mangkuk dan curahkan kicap..gaul sebati..taraaaa da siap..
Dah boleh cicah Tauhu Sumbat..makan dengan tempe goreng atau mi siput/sanggul..aduhaiiii makaiiihh..yummy
Daaa terliur ke...

Thursday, 19 June 2014

Pengat mi sanggul

Pengat Mi Sanggul ni arwah mak penah buat dulu dulu. Selain wat pengat wat urap pun boleh..urap manis...nyum nyum nyum..bila bila nak wat urap pulak la..

image


Bahan pengat ni memang ringkas dan senangje
Meh cek resepi
4 keping mi sanggul/siput ( rendam bagi lembut)
5 cawan air
1 kotak santan m&s 200ml
2/3 cwn gula
1/3 cwn gula merah
2 helai daun pandan
Secubit garam
Satukan mi siput, air, gula, gula merah, daun pandan dan garam ..rebus hingga mi lembut..
Masukan santan..kecilkan api.. kacau perlahan hingga santan masak..
Siap..senanje
Rasa pengat ni sikit macam cendol..next time nak try buat agar agar mi sanggul pulak la..

Wednesday, 18 June 2014

Ketupat Sotong Kelantan Johorian

Ketupat Sotong Kelantan Johorian
Ini adalah kesinambungan daripada  Ketupat Sotong Terengganu yang lepas...jalan ceritanye sama saja...
Daripada 7 ekor sotong yang berpisah mengikut takdir masing-masing..
Layan gambar dulu

image



image


image


Meh cek resepi ringkas dan senanje
4 ekor sotong bersihkan buang kulit
1 cwn beras pulut direndam sebentar
4 cwn santan pekat
2 sdb Gula merah/nise
Garam
2 helai daun pandan
Lidi untuk semat
Toskan beras pulut..masukan ke dalam perut sotong 2/3 penuh.
Tutup dengan kepala sotong dan semat dengan lidi.
Susun dalam periuk kemudian tambahkan santan gula merah/nise dan daun pandan.
Masak api perlahan hingga sotong menjadi gemuk menandakan beras pulut sudah kembang dan hampir masak...
Perasakan garamnye..
Tempoh masak lebih kurang 20 ke 30 minit..
Senanje kan..

Monday, 16 June 2014

Ketupat Sotong Terengganu versi Johor

Ketupat Sotong Terengganu versi Johor
Dek kerana kesian kat ibu mengandung yang mengidam nak makan Ketupat Sotong..maka terhasillah Ketupat Sotong Terengganu versi Johor ni..(yang buat orang Johor yang mengidam pun orang Johor, yang kedua-duanye pun belum pernah merasa Ketupat Sotong seumur hidup masing-masing). Mengidam dan me'request pada yang tak pakar...tak pernah buat  & tak pernah merasa pun lagi Ketupat Sotong...apakah!!!!!
Yang pasti Ketupat Sotong Kelantan versi Johor pun ada jugak tau...tunggu.....
next entri ye

image


Berminggu-minggu berblogwalking membaca posting para bloger masakan mengenai Ketupat Sotong dan menikmati pemandangan resepi Ketupat Sotong...tak cukup dengan itu berdating dengan en google...mengoogle images Ketupat Sotong mencari feel Ketupat Sotong pulak ;)...hadoiyai sungguh ...

image


Oh yer walaupun namanye gah Ketupat Sotong Terengganu, tetapi bahan2nye sangat sesuai dengan blog ini..senangje
Meh cek resepi
3 ekor Sotong saiz sederhana
1 cwn Beras pulut
3 cawan Santan
1 sdt Halba
1 bj Bawang merah saiz kecil mayang halus
Garam
Gula
Lidi /penyungkil gg untuk semat
Bersihkan ..sotong buang kulit .
Rendam beras pulut (10 min jer ..hehehe nak cepat).
Toskan beras pulut kemudian isi kedalam sotong 2/3 bahagian sotong.
Tutup dengan kepala sotong dan sematkan guna lidi
Susun dalam periuk, masukan halba dan bawang merah yang dimayang halus.
Curah santan dan masak dengan api perlahan.
Apabila sotong dah nampak gemuk dan bulat bermakna beras pulut sudah kembang dan hampir masak..perasakan garam dan gula sesedap rasa...
Taraaaa da siap...
Senanje...
Selepas masak & makan ni masih lagi sibuk mengoogle resepi Ketupat Sotong...banyak versi rupanye.. ikutlah airtangan masing........yang pasti Ketupat Sotong Terengganu versi Johor ni tak kalah sedapnye..
Pssstt...kolestrol banyak ni...lepas makan telan jer Lecithin..no hal lah
0176622402 jom cerita #Shaklee ;)

Friday, 13 June 2014

Buncis Goreng Telur Tiram

Buncis Goreng Telur Tiram
Buncis Goreng Telur Tiram ni resepi yang tersangatlah mudahnye...Semudah abc gitu..ni resepi ngah yang bagi..tapi resepi olah sendiri tu yang jadi mudah n senanje...

image


Meh cek resepi...
Seikat kacang buncis
2 ulas bawang putih
1 biji telur
1sdb sos tiram
Garam secubit
Cuci kacang buncis ..Siang..  potong ikut suka
Ketuk bawang putih n cincang halus
Panaskan kuali buh minyak skit.
Tumiskan bawang putih naik bau masukan kacang buncis.. goreng layu...pecahkan telur (amalkan basuh telur sebelum guna yer..pastikan halal..takyah tunggu jakim  ;) )
Masukan sos tiram..kacau balik..buh garam sket..dah siap..
selamat mencuba...senangje kan.

Wednesday, 11 June 2014

Popiah Kentang Ayam

Popiah kentang ayam  versi senanje

Popiah jer pun nak masuk jugak?...jangan tak tau ada gak orang tak tau nk buat popiah. (Aku ler tu).
Popiah ni wat kt umah member...sajian tambahan tuk majlis besday :p 


Meh cek bahan

Kulit popiah 1 paket
Kentang sebiji saiz besar @ potong julian
Carot sebatang sagat @ potong julian
Ayam seketul (bahgian dada cincang halus)
Bawang merah sebiji saiz sedang cincang halus
Garam
Minyak tuk menumis

Panaskan minyak tumis bawang dah layu n naik bau masukan ayam n kentang biar empuk.. masukan carot...perasakan garam kacau balik..siap inti...

Bolehlah stat bungkus popiah..bleh ikut cara bungkus spt ilustrasi kat paket kulit popiah tu ;)
Dah siap suma boleh goreng. Guna api sederhana..tidak karang kalau panas sangat minyak hangus kulit popiah..kalau slow sangat terlalu berminyak pula...

Selamat mencuba.



Comfirm sedap ;)

Tuesday, 10 June 2014

Kuih Lapis Mudah

Kuih lapis mudah. Baca tajuk pun dah terbayang betapa mudahnya..hehehe..tapi memang sungguh mudah..bagi yang rajin segala benda akan menjadi mudah bila ditambah dengan usaha yang bersungguh :)..
Wah mudahnya menaip perkataan mudah ;)

image


Meh check resepi. Resepi ni dah ditokok tambah dari resepi dari sorang kenalan di fb, kak jalilah jj..tq kak jalilah jj ye (hehehe walaupun kebarangkalian kak jalilah jj nk baca entri ni 0%).

Bahan-bahan:
  • 2 cwn tpg gandum
  • 2 cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg sagu
  • 1 1/2 cwn gula
  • 5 cwn santan (1 kotak santan + air)
  • Secubit garam

Cara-cara:
  1. Mix semua bahan2 sehinga larut..kemudian tapis dan bahagikan kepada 2. Sebahagian diwarnakan merah dan satu lagi biar plain.
  2. Griskan loyang dgn minyak masak jer ;)..panaskan sebentar dlm pengukus...tuang lapisan petama kukus 5 min...tuang lapisan kedua n kukus 5min dan seterusnye hingga habis adunan...kukus lapisan terakhir lama sikit dlm 25min..atau sehinga masak ;)
  3. Dah siap..sejukan baru potong..mudah kan?
Selamat mencuba. Kuih Lapis Mudah.


Kek Minyak Mudah dengan Noxxa

Tengok 'hantaran' kek minyak by mamamia2 kat pesbuk nampak sedap sangat. Teruja nak cuba juga. Maka dengan gigih semalam buat juga ...