Thursday, 17 April 2014

Roti Jala & Dalca Daging Burger

Bismillah...

Menu ni menu segera nk cepat kebetulan air takde kena catu der.... dalca tu dah siap dari malam... pagi tinggal wat roti jala / lempeng kirai


Bahan-bahan roti jala..
Sukatan ni main agak2 n campak2 jer
  • 2cwn Tepung gandum
  • Sdkt Garam
  • Sdkt Kunyit
  • 1bj Telor
  • Air


Cara-cara:
  1. Klu rajin blender semua..pastu tapis..elak beketul2 tesekat kt lubang acuan..adunan tak pekat x cair ...agak2 laju kuar dari lubang ok lah tu. 
  2. Panaskan kuali leper api perlahan. Kuali biasa pun boleh yg penting x lekat..kiraikan adunan ..(skang ni x susah bleh je masukan dlm botol sos 3 nozel tu..hasil dia cantik plak guna botol tu) 
  3. Dah masak lipat / gulung. Tu jer.


Bahan-bahan Dalca:
  • 1 cwn kacang dal (rendam dulu bg lembut)
  • 3 btg kacang panjang 
  • 1/2 bj 3carrot 
  • 2 keping daging buger potong2
  • 1bj tomato
  • Bwng merah
  • Bwng putih
  • Halia
  • Bunga lawang
  • Pelaga
  • Kayu manis
  • Serbuk rempah kari


Cara-cara:
  1. Panaskan periuk buh minyak tumiskan bahan rencah. 
  2. Dah naik bau n garing masukan kacang dal n air secukupnye dan rebus hingga empuk. 
  3. Kemudian masukan sayur2 lainnye masak hingga sayur lembut. 
  4. Perasakan garam gula aji. Siap.



Wednesday, 9 April 2014

Ayam Masak Merah

Bismillah..

Ayam masak merah = hari raya :-)
Hehehe masakan wajib hari raya...raya puasa, raya haji menu sama jek...raya haji up sket sate jd menu tambahan...daging rezeki jiran2 korban..alhamdulilah


Ayam masak merah ni dah nk habis bru teringat nk snap gambo...tu yg ada ceker/ kaki ayam. Yg ni versi x pedas. 

Bahan2 (utk satu mangkuk mcm kt gambo tu jek)
  • 1/4 ayam bhgian mana2 lah siap goreng
  • 1 biji bwang beso potong bulat goreng layu skejap
  • *2 btg cili merah (nk pedas guna cili kering)
  • *1/2 bwng merah
  • *3 ulas bwng putih
  • 1/2 btg kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 cwn sos tomato
  • 1/2 cwn sos cili
  • 1 bj tomato blah 4


Cara-cara:
  1. Blend bhn bertanda*. 
  2. Panaskan kuali buh minyak tumiskan bahan2 blend..masukan 3 skawan (bg lawang, plaga n kyu manis) tumis smpi pecah minyak/bwng n cili masak. 
  3. Kemudian masukan kedua2 sos ..perasakan..(ikutlah nk buh garam lg ker nk tmbh aji ker gula ker ) tambah air sket klu pekat sgt.. 
  4. Pastu masukan ayam n bwang...tutup kejap...gaul2 dah siap...


Mkn dgn nasi tomato sdp ni...:p

Tuesday, 8 April 2014

Bingka Labu

Bismilah...

Bingka labu ni kali pertama try buat. Hidangan minum petang ayah syifa balik keja. Biasa buat bingka pandan jek. Disebabkan ada belen labu wat masak lemak 2 hr lepas dan pulak tu dah siap rebus kengkonon nk buat pengat tp pandan plak yilek terbantut (pengat tanpa aroma pandan...oh tidak).   Gugel resepi kt tenet..bnyak versi rupanye...last2 bantai aja wat cam biasa...Not bad sedap la jugak.  


Bahan-bahan:
  • 1cwn gula
  • 2cwn tpg gandum
  • 2 stgh cwn santan
  • 2biji telor
  • Setutup esen vanila (sukat gn tutup dia jek..:p)
  • Labu satu mangkuk siap rebus
  • Garam sket
  • Bijan

Cara-cara:
  1. Lebur suma bahan dlm blender kecuali labu n bijan. Kisar sebati last bru masukan labu..kisar manja skali lg (kisar slow ler tu 2 3 kali sret sreet jek)...
  2. Panaskan oven api atas bawah 180°/170° mcm tu la. 
  3. Griskan acuan bulat lubang tengah tu dgn majerin.. 
  4. Panaskan dlm oven kejap dah cair majerin kuarkan.
  5. Tuang suma adunan dlm blender td..tabur bijan atas dia...pahtu bakar 1jam...nak lebih kerak tambah lg 20min.... 
  6. Siap..tunggu sejuk baru potong..pastu makan..mabeles  :p



Monday, 7 April 2014

Tortilas n Kentang Bercili

Bismillah...

Tortilas & the gang ni antara makanan kegemaran sy dan Alhamdulilah en huby pun suka..makanan yg disukai ramai ni bleh di kenalkan pada adik beradik...hehehe kebiasaan la tu. Jumpa saja makanan yang mcm best mesti nk kongsi2 kan.  Resepi ni hasil carian dari blog mamakhaji (suka sgt intai blog tn hj cari resepi mabeles2... (tn hj mintak halal ye) kebetulan resepi ni bahan2nye ringkas sahaja...apalagi laju je la nak like.

Ni yg latest wat sarapan cum lunch skali.

Jom check resipi.

Resepi ni base on resipi blog mamak haji. Tp mungkin dah berlaku pembelotan sikit la (Korang taip jer mamak haji kat google search tu mesti kuar punya la blog dia.. kan tuan hj kan)

Bahan-bahan Tortilas:

  • 2cwn tpg gandum
  • 1sdt baking powder
  • 3sdb minyak masak
  • Garam sikit
  • Air panas (bru pas didih)


Doh yg dah siap uli dibulat kecil

Cara-cara:
  1. Campur suma bahan (kecuali air panas), gaul ramas sampai jadi cam breadcrumbs..
  2. Sudah tu baru curah air panas gaul guna senduk plak (panas ni bru pas mendidih air ni tau)..air ni agak2 la smpi bleh uli..jgn tuang bnyk sgt smpi jd doh cengkodok plak. 
  3. Dah agak sejuk sket bleh la uli n kepal kecik2 mcm nk wat karipap tuh. Pastu gelek la.


Gelek cam ni le :p

Pastu masak mcm wat roti canai.

Masak cam ni :p.

Ok da siap bleh makan...kentang bercili next post la ye.. :-)

Daa~~

Friday, 4 April 2014

Lagi #Karas

Bismillah..

Lagi cerita karas. Ramai juga yg bertanya dan info plak tak bg detail ye..maafkan saya.. :-)



Alhamdulilah.

Produk didatangkan dalam pack berisi 30pcs berharga RM9. Kepada yg berminat nak oder boleh sms/whatsapp sy 0176622402. COD area berdekatan shj. Subang Perdana, Kota Damansara & Shah Alam (boleh dibawa berbincang).

Daa.. info terkini akan diusahakan...:)


Thursday, 3 April 2014

Enak Kuih Tradisi #karas#

Bismilah...

Ramai juga peminat kuih tradisional ni kan..
Kuih karas...faberet ker?.. dulu tak la.. sekarang harus..
Resepi karas sangat simple..yang megurangkan ke'simple'lannye waktu mengadun bagi menentukan tahap kelikatan bater adunannya..kena pandai2 ejas (ayat!!!xmenahan)

Jom intai resepi..ckp banyak takmo!



Bahan-bahan:

  • 500gm tepung beras
  • 2 cawan air (sy guna cawan plastik ikea)
  • 10 sdb gula
  • 1 sdt esen ros
  • 2 cwn Minyak untuk mengoreng (jgn lebur dlm mangkuk adunan plak)


Cara2 membuat adunan.

  1. Campurkan kesemua bahan dan 1 cwn air (air yg 1 cwn lg untuk ejas tahap kelikatan..tambah sdikit2 jika perlu) dalam mangkuk adunan dan kacau/godak/stir sehingga gula hancur dan sebati...(eh dimana waktu yg kurang simple tu td..klu dah buat nti bru jumpa situasi tu :p)
  2. Adunan seharusnye menjadi likat dan jika diangkat /dicedok menjadi bertali2..(betali2 tu camana..hehehe cedok tak putus ler )..
  3. Panaskan minyak api perlahan (sederhana panas)
  4. Sendukkan adunan bater karas tu ke dalam acuan berlubang spt nk buat roti jala..kiraikan dlm minyak panas pun seperti nk buat roti jala...( acuan dia mana nak carikkk???..sy pun x ada acuan yg betul ...ni kena beguru bertemu lutut baru bleh dapat :p)...jgn tungu smpi jd kuning, segera lipat menjadi bentuk dikehendaki...4segi/separa bulat/kipas dlm kuali tu...klu angkat dahulu kuih ni cpt keras.


Selamat membuat karas...

Kalau rasa susah sgt dan x sabau nk makan..meh2 contact sy...fresh dari ladang...order 2 hari awal..tiada stock mengelak tengik...RM9/pack..COD area terdekat shja..tiada pengeposan yer...meh pakat2 dtg collect...



Selamat Mejamu Mata dahulu

Daa..

Kek Minyak Mudah dengan Noxxa

Tengok 'hantaran' kek minyak by mamamia2 kat pesbuk nampak sedap sangat. Teruja nak cuba juga. Maka dengan gigih semalam buat juga ...