Saturday, 25 October 2014

Cabaran day#7: Hari Last Cabaran 7 Hari

image

Tamat sudah....nampak tak...biar singkat cabaran yang penting istikamah mengupdate blog.

Dalam pada 7 hari tu pun ada tergelincir satu hari...perasan ker tak perasan tukang baca...boleh terbackdated jugak...tp i selit entri lain la...:p

Sejujurnye saya suka cabaran sebegini...mudah nak participate..dan mudah nak follow...cabaran ini hanya lah cabaran dari grup kecil kami yang sangat2 sering tergelincir dan hilang dari radar update...cabaran ini kiranye satu langkah sempoi untuk selesaikan masalah. Supaya tak hilang dari radar terlalu lama...

Caiyuk2

1. http://mom-station.com

2. http://momlina.blogspot.com/?m=1

3. http://leowills.blogspot.com/?m=1

4. http://cantiksinicantiksana.blogspot.com/?m=1

Lepas ni cabaran apa pulak???

Sama sama kita nantikan...

Kita minum dulu

image

Segelas chinch tea @ performance drink

Biar anda tentukan!!!


Cabaran day#6: Menu Diet

Salam Maal Hijrah...sudah 1436H...apa azam tuan2 dan puan2 sahabat taulan kenalan semua...

BERDIET!??  :))

Menu diet? Apa agaknye menu yang paling sesuai untuk berdiet ye..

image

Sepagi saya duk memikirkan apa menu sesuai untuk saya keutaraselatankan ( :p )...dalam pada memikir2 tu habis 2 pinggan nasi goreng simple dimple senangje tersudu2 ke dalam mulut... ..erk..habislah dietku...diet ker ?  :')

image

Bagi saya resepi diet bukanlah skeping roti bersapukan mentega...atau 2 keping biskut disapu jem stoberi dan segelas susu...tetapi ia adalah kombinasi ...niat..perbuatan.. istiqamah... doa dan hasilnyee...

Resepi Diet
Bahan2
1 baris Niat---> aku nak diet
Beberapa Perbuatan
Sepenuh hati istikomah
Secebis Doa

Cara2
-Mula2 pasangkan niat aku nak diet
-Kemudian di sertai dengan perbuatan..makan makanan yang sihat..dalam jumlah yang kecil tetapi diambil beberapa kali sehari ...sarapan..minum pagi..lunch.. minum petang dan diner. Disulami dengan minum air masak/plain water mengikut kadar berat badan 1ltr/25kg..diikuti dengan senaman2 mudah seperti kardio tu...dan kalau ada supliment pilihan..contohnye Alfalfa, lecithin, esp (contoh contoh) makan lah ikut panduan...
-seterusnye tambahkan istikamah..teruskan rutin kebiasaan rejim pengurusan..dan jangan lupa kawal nafsu makan!...
-Akhir sekali tambahkan doa secukupnye..semoga impian diet kurus sihat terlaksana...selamat berjaya!

image

Bagi yang komited nak berdiet, mesti nak tahu macamana cara nak kira kalori kan..huhuhu
boleh klik cara kira kalori ni untuk lebih detail.

Cara pengiraan lebih kurang seperti berikut:-

Karbohidrat: jumlah gram ×  4 kalori
Protein: jumlah gram × 4 kalori
Lemak: jumlah gram × 9 kalori

Dikatakan setiap seorang dewasa lelaki dan wanita mempunyai keperluan kalori yang tidak sama. Lelaki memerlukan 2000-2500 kalori sehari. Manakala Wanita sebanyak 1600-2000 kalori. Bagi Wanita mengandung & menyusu keperluan kalori mereka adalah sebanyak 2000-2500 kcal

Agak2 berapa kalori saya dah ambil dengan 2 pingan nasi goreng super simple tadi ye...???huiiii...tapi dah perah otak buat karangan ni... kalori terbakar tak??? Adehdehdehhhh...:p

Kiralah setiap kalori yang anda makan...semoga lebih bersemangat nak berdiet kurus cantik, besar menawan..yang paling penting bebas penyakit.

#Salam Shaklee
#Salam berjaya
#Salam Maal Hijrah 1436H



Friday, 24 October 2014

Pajeri Nenas

Hi uoals..!!i like to share with you guys bout my sweet sweet lovely dish very the kesultanan i call it....muahahas...what the bahasa daaa...

'PAJERI NENAS'...sweetnye nama..♡♡♡ suka suka suka. Okey this is one of my favorite food  yang i akan makan makan makan..eh dah habis....aaaa tak puas lagi menikmati....

i suka yang my mil masak..tapi segan lah kan tiap kali terasa nak makan ..nak oder...so i pun mencabar diri untuk kepuasan tahap heaven...search kat google pajeri nenas yang paling mudah & senangje ..katanye..hehehe...type keyword pajeri nenas...tu dia..habarq mai....sifu masakan yang mmg i suka  duk firstlist...jimat masa laa..takyah dok mengoogle lagi...AsSalam Che Mat...mintak resepi ye....
http://www.tiffinbiru.com/2013/07/pajeri-paceri-nenas.html?m=1

Kalau ikut resepi CMG panjang & detail lagi..tapi i jenis ikut dan jer...erkkk..so apa yang ada saja la..
rasa?..segi rasa memang sedap..tekak & lidah yang kerek ni...bg thumbsup..gitew

Meh cek resepi versi blog senangje pulak...:p

image

PAJERI NENAS SENANGJE

Bahan
1bj nenas buang kulit belah 2 potong 1cm stgh(dpt byngkan tak)
2 labu bwng merah*
5 ulas bwng putih*
1sdt Kunyit serbuk*
1 inc Halia*
2 sdb udang geragau*
4 sekawan ( 5 tangkai cengkih, 2 kuntum bunga lawang, 1btg kayu manis & 5 biji buah pelaga)
2 bj cili merah
2 sdb kerisik
2 sdb serbuk kari ikan baba's
1/2 cwn santan m&s
Garam & gula sesedap rasa

Cara2
-Blend bahan bertanda *
-Panaskan minyak..tumis 4 sekawan dan bahan blender sehingga agak garing
- masukan rempah kari..kacau rata & masak api perlahan hingga terbit minyak...atau agak2 la jgn smpi hangus pulak..ngeee
- masukan nenas & santan..kacau rata..tutup sebentar...bagi nenas layu. (Kebiasaannye nenas ni org rebus dahulu atau di celur...tp versi adhoc ni mmg brutal sikit sentiasa ada jer yang nak diderhakakan..:p...kita buat dia)
- masukan kerisik..kacau rata..perasakan garam & gula sesedap rasa..masukan cili...dah puas hati..matikan api..siapp

Pssst ...mai nak kabo sikit...pajeri ni nak sedap super heaven kena pakai udang kering. Bila makan tergigit udang kering yang tumbuk kasar2 tu memang A++ lah...

Daaa ..bon apatit!!...:p

Thursday, 23 October 2014

Tuesday, 21 October 2014

Cabaran day#4 : Vitamin Shaklee Kegemaran Saya.!?

Tajuk ni soalan ker.??? Penyataan. Atau penegasan!!

Vitamin kegemaran??..

Okey kalau nak cerita kegemaran.. saya gemar makan..erk...
Kalau vitamin kegemaran????
vitamin shaklee kegemaran saya.

Ok itu satu jawapan.

image

Saya dah makan beberapa vitamin. Dari beberapa tajuk..hehehe..jenama.
Kenapa saya pilih shaklee.
Saya tak pilih pun ..dia yang datang pada saya..boleh gitu...tapi yang lain pun datang juga..tapi kenapa shaklee punya..
Kenapa tak consume tajuk  'a',  'b', 'c' atau kenapa tak ambil jenama 'z' 'y' atau 'x'..kenapa..

Okey. Okey. Okey.
Begini cerita dia. Pada zaman dahulu once upon a time
Saya diperkenalkan...kemudian diberi maklumat butir2 diri dan latarbelakang shaklee...saya di update tentang sosialnye.. kemudian saya disogok dengan bukti2 dari sumber2 yang sahih yang terlalu bagus dan rugi kalau tidak mempercayai...jadi saya terpaksa percaya...
..haa gitewww

image

Saya menyusukan si kecil atas ni ..30 Nov ni genaplah 2 tahun..direct bf..huhuhu kerana saya wahm...jadi saya jarang mengepam ...tak ada buat stok pun..dak kecik comei tu tak mahu pun minum yang dah stok..nak yang fresh jugak...awal2 dulu macam2 makanan yang boleh menambah susu saya makan...lobak putih..sawi..peria..ulam ulaman...apa saja lah yang boleh menambah dan men'enrich'kan susu semua saya bedal...ngeee ..demiii

At the end..terasa nak kurus & meringankan badan sikit...nak diet lah kunun...baru setengah hari dah laparrrr..tak boleh blah langsung...cuba satu jenama 'h'..susu jd kurang pulak...alamak..dan dan stop..

Saya pun cubalah makan yang kat gambar bawah ni

image

Orait..tak sampai semiggu kut...biologi tarmos jadik berat semula...kelam kabut baby comel nak menelan..belumba2 susu menerjah anak tekak....
At the same time...mana plak tali pinggang sang mama ni...awat longgar plak jeans ni...uiks...biar betik...selesa jer blouse & kurungs suma ni apa ke hal ni...
Haaaaa tu dia nak habarq mai..kebaikan dan manfaat alfalfa shaklee telah menghantui diriku...rerupanye.
Cek cek lagi...lawas cantik saja..takdelah menaun duk bilik termonung
......
begitulah
Dan seterusnye apabila ada keperluan, peluang yang baik dan keemasan terus grab & consume yang lelainnye

image

Kenapa tak ambil makanan sunah saja ..lagi banyak vitamin..pahala lagi!...okey..sila study...dalam produk shaklee ni pun ada terkandung ramuan2 makanan sunah.

Eh tajuk tadi apa atas tu..vitamin shaklee kegemaran saya!?.
Yang memberi manfaat saya gemar la. ngeee

Jom sembang Shaklee 0176622402
Bulih tanya macam2 & share manfaat...
Barang baik kongsi bersama.


Monday, 20 October 2014

Kebaikan dan Manfaat ESP

image

ESP buy 6 free 1
Sembang Shaklee 0176622402

Cabaran day#3: Lagi Sejuta RM Dalam Akaun!!

Okey sebelum ni pernah dah dapat sejuta dalam akaun angan2...

Sejuta sebelum ni...keuntungannye semua dikredit keakaun akhirat...syukur sangat kalau betul. :p

Bulih cek sini ngeeee

Sejujurnye...saya tak ingin ia luak walau 1sen pun

image

Oleh yang demikian, saya telah cuba menyenaraikan beberapa cara bagaimanakah rm1juta tu harus tetap kekal atau paling tidak menjadi gandaan rm1juta x rm1juta atau lebih beganda2- charter bank wang anda beganda ganda

Berikut senarai yang telah dikenalpasti

image

Aduhai...sesungguh jika dan hanya jika.

Sehingga duit tu muncul realiti pasti saya tahu nak buat apa....dan yang paling pasti saya akan membelanja diri dengan mewah sedikit untuk minggu minggu pertama sehingga datang beberapa individu yang menegur..........dah dah lah tu berangan ...bila nak promote shaklee...dan lagi ni ESP buy 6 free 1 untuk oktober...eh Mealshake pun dan lagi buy 3 free 1 lanjutan september diknoonnn....

atau ada yang rasa nak kurus badan ka detox ka..mai2 kita sembang shaklee ..jangan malu2 mari bertanya sambil bersembang...barang baik harus sharing...sharing is caring....haa kann
0176622402



image

Kalau ada 1juta nanti nak buh lampu liplap macam kt 1 roundabout shahalam ni kt umah....apa ke cantiknye macam istana kayangan

Hahaha..sudah.



Sunday, 19 October 2014

Segmen Bloglist Blogger Terhebat Blog Parih

image

Bersegmen kita jom...mudah jer caranye.

join segmen jom





:D
Sembang Shaklee 0176622402

Cabaran day#2: 5 Tempat Yang Ingin Dilawati

Cerita bergambar lima tempat yang ingin sangat nak pergi jenjalan




image

1. Makkah
Dah register. 2022 punya turn...sedang menabung. Ya Allah perkenankanlah doa daku menjejaki tanah haram.




image

2. Ladang Buah buahan.
Tak kiralah dalam or luar Malaysia. Terasa rasa heavennye...berjalan menyelusuri...menghirup manis nyaman udara segar ...of coz mintak peluang nak memetik..seterusnye mengngap..aummm..manissssss






image

3. Langkawi
Dulu dah dekat tak ingin pun nak pergi jenguk..bila dah jauh..masa.. tenaga.. wang ringgit ..semua... baru terasa rasa ....ermmmm...demi masa sesungguhnye manusia...la la lala lala..





image

4. Tembok Besar China
Tuntutlah ilmu walau sampai ke negara China....itu penyebab utama keinginan.





image

5. Jeju Island
Hokey..yang ni alasan tokleh blah...terlebih tengok sinetron korea gamaknye...teringin nak g korea..sinar mentari di korea...korea ker pulau jeju?.. aloo sekali ler..alang2 da sampai tu..jeju tu di korea ..di korea ada jeju...ok nak makan nasi goreng kimchi!..laaaakkk



**************************************

Ok kat sini teman nak kabo...
Kalau kome2 semua nak tahu...dengan join Shaklee...ada kemungkinan dan peluang yang besor lagi luas untuk pergi ke beberapa distinasi secara percuma diknoonnn...

Kat bawah ni link contoh2 yg dah berjaya

1. sini

2. dan di sini

Dan ramai lagi...

rajin adik rajin..rajin lah mengoogle...kikiki

Selamat berjaya wahai diri..caiyuk2

Psssstttt:- ESP buy 6 free 1 sempat lagi ni nak selit oder...bulih dapat keahlian percuma kalu grab sengsorang tuh..plus bonus bulanan bulih dapat...

Aaaa menyempat jugak..kennnn...oklah..da.

Sembang Shaklee:- 0176622402
Pastu beli :p

Saturday, 18 October 2014

Cabaran day#1 : Saya Dari Sudut Pandangan Cermin Sisi..Awak, Aku Dan Diriku

image

Ok ini adalah cabaran esklusif tertutup entry 7 days.

cabaran day#1 ni request cerita tentang diri...

untuk wat entry ni saja,  saya dengan gigih menghantar soalan cepumas kepada  beberapa kawan terdekat dan member2 grup whatsapp..seawal paginye menganggu ketenteraman diaorang yang tengah syok sarapan ke bekpes ke dengan family member memasing tu..

ok berikut adalah beberapa jawapan pilihan..:p..hahahaha....pandai jugak diorang jek ...ekekeke

image

image

image

image

Untuk kawan2 yang sudi jawap soklan tu..terima kasih untuk respon...

Eh ada satu sisi sudut pandang dari yang belum pernah kenal cuma baca hasil tulisan...:p

image

Betul ker aku macam tu...hahahaha

Ntahler...

Doakan kejayaan kita ye awak! :D

Eh jangan lupa yer ...Saya ada jual SHAKLEE jugak...boleh hubungi saya untuk borak2 shaklee..pastu beli...huhuhu

Awailable at 0176622402....peaceyo :p

VITA C shaklee

image

harini saje sempena pembukaan HQ

buy 6 free 1

dan lagi nak grab ni baru pukul berapa kan..

sila2

Wednesday, 15 October 2014

Segmen Dan Hasilnye

Blog Senangje ni dulu dull tahap gaban.
Semenjak dua menjak tiga menjak join #kelabbloggerbenashaari macam baru ada oksigen sikit...huhuhu..

Pastu merajinkan diri join segmen segmen blogger lain..

Alhamdulilah ..dapat hasil! Yeayyy

image

image

Walaupun....walaupun rasa rasanye cam salah hadiah jer ni...(agagaga. ..anggap jerla cam typo) ngeee

Thanks to penganjur the kufazuke show dan penaja.

*****************************



Promote Shaklee
offer Oktober masih berlanjutan dan sedang berlangsung
Mealshake
Buy 3 free 1

&

ESP
Buy 6 free 1

Faster2 jom grab peluang jimat sihat!

0176622402
Whatsapp cepat! :D

Wednesday, 8 October 2014

Aidil Adha 1435H /2014

Ni jer girls 4 bradik ....aduhai kakak n adik esok2 2 bradik saje...huhuhu...

image

3 girls sepupu seumur, 15tahun lagi compare sapa kumpul A...moga2 15 tahun lagi kalian masih terus serapat ini...sayang2ku

image

*******


Lembu yang dah selamat beraidil adha

image

image

Salam AidilAdha 1435H

Damailah mak disana. Alfatihah.

image

Wednesday, 1 October 2014

Mi Hailam For My Lil Chikidis

image

Resepi senangje untuk mi hailam ni memang senangje nak buat dia..

Jom cek n baca sesama

Mi Hailam Lil Chikidis

Bahan2
500gm Mi kuning
1 mangkuk kecil Daging hiris nipis
1 mangkuk kecil potongan Carrot
1 pokok sawi
2 ulas bawang putih
1bj bawang merah ros
1sdb sos tiram
1/2 cawan kicap manis
1 sdb tepung jagung
2 sdb Minyak untuk menumis

Cara2
Rendam mi kuning dan toskan. Ketuk bawang putih dan mayang bawang merah..kemudian tumiskan. Sudah naik bau masukan hirisan daging kacau balik sebentar n masukan air..biar daging empuk..kemudian masukan sos tiram, kicap dan sayuran...kacau kilas dan masukan mi kuning..agak-agak mi kembang masukan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah sedikit..test rasa..kalau dah sedap..tutup api...siap

Kalau orang dewasa nak makan bulihlah ketukan sedikit cili api atau tabur cili jeruk...sekiannn
Memang sedap n senangje

image


***********************

Pssssstttttt. .
.bulan ni ada lanjutan promosi Mealshake
buy 3 free 1

&

Promosi bulanan untuk Oktober ini ESP Buy 6 free 1
Jangan lepaskan peluang keemasan ini
Oh ye bulan ini promosi membeli sambil menderma tau

*********
Jangan segan hubungi saya
0176622402

********
:D

image

Kek Minyak Mudah dengan Noxxa

Tengok 'hantaran' kek minyak by mamamia2 kat pesbuk nampak sedap sangat. Teruja nak cuba juga. Maka dengan gigih semalam buat juga ...