Thursday, 19 June 2014

Pengat mi sanggul

Pengat Mi Sanggul ni arwah mak penah buat dulu dulu. Selain wat pengat wat urap pun boleh..urap manis...nyum nyum nyum..bila bila nak wat urap pulak la..

image


Bahan pengat ni memang ringkas dan senangje
Meh cek resepi
4 keping mi sanggul/siput ( rendam bagi lembut)
5 cawan air
1 kotak santan m&s 200ml
2/3 cwn gula
1/3 cwn gula merah
2 helai daun pandan
Secubit garam
Satukan mi siput, air, gula, gula merah, daun pandan dan garam ..rebus hingga mi lembut..
Masukan santan..kecilkan api.. kacau perlahan hingga santan masak..
Siap..senanje
Rasa pengat ni sikit macam cendol..next time nak try buat agar agar mi sanggul pulak la..

No comments:

Post a Comment

Kek Minyak Mudah dengan Noxxa

Tengok 'hantaran' kek minyak by mamamia2 kat pesbuk nampak sedap sangat. Teruja nak cuba juga. Maka dengan gigih semalam buat juga ...