Thursday 19 June 2014

Pengat mi sanggul

Pengat Mi Sanggul ni arwah mak penah buat dulu dulu. Selain wat pengat wat urap pun boleh..urap manis...nyum nyum nyum..bila bila nak wat urap pulak la..

image


Bahan pengat ni memang ringkas dan senangje
Meh cek resepi
4 keping mi sanggul/siput ( rendam bagi lembut)
5 cawan air
1 kotak santan m&s 200ml
2/3 cwn gula
1/3 cwn gula merah
2 helai daun pandan
Secubit garam
Satukan mi siput, air, gula, gula merah, daun pandan dan garam ..rebus hingga mi lembut..
Masukan santan..kecilkan api.. kacau perlahan hingga santan masak..
Siap..senanje
Rasa pengat ni sikit macam cendol..next time nak try buat agar agar mi sanggul pulak la..

No comments:

Post a Comment

November 2022 sudah

 Cepatnya masa berlalu. Sedar-sedar dah sampai November 2022. Banyaknya perkara berlaku sepanjang Januari hingga Oktober. Untuk peribadi ini...