Wednesday, 3 September 2014

Masterchecklist !?

Masterchecklist?!??

Masterchecklist??? Masterji..ahaa amma..

Bangun pagi gosok gigi cuci muka terus mandi amik smayang terus solat masak air bancuh kopi bakar roti sapu kaya baca doa terus makan amik penyapu mop rumah syaza bangun apa pun tak boleh;)....

Baca sambil menyanyi yer...
;D

image

image

Saya baru saja berjinak2 dengan mesra bersama shaklee ni. Apapun tugas utama memanglah as surirumah bersama 2 puteri jelita. Pun merangkap babysitter kepada 4 lagi kiddos. Betapa bizinye saya seharian pada siangharinye ;p

Tapi saya ada timetable...ahahaha time table la sangat kannn..harusss..kalau tidak memang hanyut la bermain2 saja dengan kiddos ni...tengok anne the green gables, kampung boy, ninja hatori, alice n the wonderland, pada zaman dahulu...erkk banyak jugak bila list kan ye...ahaahaha..

Time table ni lebih kepada panduan pengurusan masa ..
 
7.00pg.   - anak asuh sampai berperingkat
8.00pg.   - anak2 mandi seterusnya makan sarapan
9.00pg.   - begurau senda bermain sambil belajar  
                   dan membuat kija2 rumah yang mudah
                   sambil nyanyi2 abc alifbata dan zikir2
10.30pg. - minum2..tngok kartun...curi2 baca info
                    shaklee, wasap2, dhuha, ngaji
11.30pg  - prepare lunch tuk kiddos..cum tuk diri
                    sendiri, rumah kecik kiddos depan mata 
                    saja sambil2 memantau
12.00tgh - makan time, kiddos change cloth, refresh
1.00ptg   - kiddos tido...lintang pukang time ni kemas
                    rumah susun mainan, keep clean, mandi,
                    solat, ngaji, wasap2, intai2 info shaklee
3.00ptg   - kadang kiddos tido sampai kul 5ptg   
                    panjang la masa curi2 dating dengan
                    shaklee
4.00ptg.  - kiddos / kitaorg minum petang
5.00ptg.  - mandi / balik, solat, riang ria kiddos sambil
                    tunggu parents
7.00ptg.  - clear kiddos dah balik..closed...prepare tuk
                    maghrib/ maghrib
8.00mlm - prepare dinner..dinner..masa tuk family
                   pulak. Isyak
9.30mlm-  adakalanye saya dah zzzz..waktu santai2
                   Sambil wasap dan share info
                   shaklee..sambil tidokan si kenit..dan waktu
                   untuk diri sendiri sehingga 4.00pg..dan
                   rutin berulang semula

Saya masih full bf untuk si kecil. Bagi yang melaluinye pasti faham dengan demand yang perlu dipenuhi. Lagi 2bulan sahaja untuk menjayakannye...lepas pada itu terpulang si kenit nak lagi atau tidak. Banyak masa dan tenaga saya spend kat situ..bahagia sangat.

image

Masterchecklist!!!

Penunjuk arah kejayaan yang telah dirintis oleh otai2 shaklee..saya baru menghala kearahnye.

Ada 3 perkara yang dihighlight dalam checklist tu

Amalan Rohani - menitikberatkan amalan solat wajib, solat sunat Dhuha, solat tahajjud, beristigfar, berzikir, membaca Al-quran dan bersedekah menjadi makanan rohani setiap hari.

Pemasaran/marketing - mengemaskini blog, facebook, istagram dan berkongsi maklumat tentang kebaikan produk Shaklee.Teknik-teknik pemasaran yang banyak diluar sana boleh diapply dan jadikan contoh untuk berjaya dan maju dalam bisnes Shaklee ini.

Upgrade diri - senantiasa bersedia untuk menambah pengetahuan dan mengali ilmu agar tidak di takuk lama. Ilmu bisnes sangat luas dan kita memang kena usaha untuk atleast setanding dengan mereka yang dah berjaya. Jika orang lain boleh berjaya mengapa kita tidak? Sesuatu itu bukan kebetulan..tetapi ia memang telah dirancang. Itu pasallah ada pepatah..orang yang tidak merancang adalah orang yang merancang untuk gagal ;)

Penunjuk arah jalan kejayaan otai shaklee ni memang tersangatlah elok untuk di praktikkan.

Caiyuk2 untuk i me n myself..
:D

No comments:

Post a Comment

Selamat Hari Ibu

Selamat hari ibu buat semua ibu2 walau dimana saja berada. Nikmati indahnya hari2 sebagai ibu. Hari ibu, semua orang boleh bergembira. Wala...