Monday, 7 April 2014

Tortilas n Kentang Bercili

Bismillah...

Tortilas & the gang ni antara makanan kegemaran sy dan Alhamdulilah en huby pun suka..makanan yg disukai ramai ni bleh di kenalkan pada adik beradik...hehehe kebiasaan la tu. Jumpa saja makanan yang mcm best mesti nk kongsi2 kan.  Resepi ni hasil carian dari blog mamakhaji (suka sgt intai blog tn hj cari resepi mabeles2... (tn hj mintak halal ye) kebetulan resepi ni bahan2nye ringkas sahaja...apalagi laju je la nak like.

Ni yg latest wat sarapan cum lunch skali.

Jom check resipi.

Resepi ni base on resipi blog mamak haji. Tp mungkin dah berlaku pembelotan sikit la (Korang taip jer mamak haji kat google search tu mesti kuar punya la blog dia.. kan tuan hj kan)

Bahan-bahan Tortilas:

  • 2cwn tpg gandum
  • 1sdt baking powder
  • 3sdb minyak masak
  • Garam sikit
  • Air panas (bru pas didih)


Doh yg dah siap uli dibulat kecil

Cara-cara:
  1. Campur suma bahan (kecuali air panas), gaul ramas sampai jadi cam breadcrumbs..
  2. Sudah tu baru curah air panas gaul guna senduk plak (panas ni bru pas mendidih air ni tau)..air ni agak2 la smpi bleh uli..jgn tuang bnyk sgt smpi jd doh cengkodok plak. 
  3. Dah agak sejuk sket bleh la uli n kepal kecik2 mcm nk wat karipap tuh. Pastu gelek la.


Gelek cam ni le :p

Pastu masak mcm wat roti canai.

Masak cam ni :p.

Ok da siap bleh makan...kentang bercili next post la ye.. :-)

Daa~~

No comments:

Post a Comment

Kek Minyak Mudah dengan Noxxa

Tengok 'hantaran' kek minyak by mamamia2 kat pesbuk nampak sedap sangat. Teruja nak cuba juga. Maka dengan gigih semalam buat juga ...