Saturday, 25 October 2014

Cabaran day#6: Menu Diet

Salam Maal Hijrah...sudah 1436H...apa azam tuan2 dan puan2 sahabat taulan kenalan semua...

BERDIET!??  :))

Menu diet? Apa agaknye menu yang paling sesuai untuk berdiet ye..

image

Sepagi saya duk memikirkan apa menu sesuai untuk saya keutaraselatankan ( :p )...dalam pada memikir2 tu habis 2 pinggan nasi goreng simple dimple senangje tersudu2 ke dalam mulut... ..erk..habislah dietku...diet ker ?  :')

image

Bagi saya resepi diet bukanlah skeping roti bersapukan mentega...atau 2 keping biskut disapu jem stoberi dan segelas susu...tetapi ia adalah kombinasi ...niat..perbuatan.. istiqamah... doa dan hasilnyee...

Resepi Diet
Bahan2
1 baris Niat---> aku nak diet
Beberapa Perbuatan
Sepenuh hati istikomah
Secebis Doa

Cara2
-Mula2 pasangkan niat aku nak diet
-Kemudian di sertai dengan perbuatan..makan makanan yang sihat..dalam jumlah yang kecil tetapi diambil beberapa kali sehari ...sarapan..minum pagi..lunch.. minum petang dan diner. Disulami dengan minum air masak/plain water mengikut kadar berat badan 1ltr/25kg..diikuti dengan senaman2 mudah seperti kardio tu...dan kalau ada supliment pilihan..contohnye Alfalfa, lecithin, esp (contoh contoh) makan lah ikut panduan...
-seterusnye tambahkan istikamah..teruskan rutin kebiasaan rejim pengurusan..dan jangan lupa kawal nafsu makan!...
-Akhir sekali tambahkan doa secukupnye..semoga impian diet kurus sihat terlaksana...selamat berjaya!

image

Bagi yang komited nak berdiet, mesti nak tahu macamana cara nak kira kalori kan..huhuhu
boleh klik cara kira kalori ni untuk lebih detail.

Cara pengiraan lebih kurang seperti berikut:-

Karbohidrat: jumlah gram ×  4 kalori
Protein: jumlah gram × 4 kalori
Lemak: jumlah gram × 9 kalori

Dikatakan setiap seorang dewasa lelaki dan wanita mempunyai keperluan kalori yang tidak sama. Lelaki memerlukan 2000-2500 kalori sehari. Manakala Wanita sebanyak 1600-2000 kalori. Bagi Wanita mengandung & menyusu keperluan kalori mereka adalah sebanyak 2000-2500 kcal

Agak2 berapa kalori saya dah ambil dengan 2 pingan nasi goreng super simple tadi ye...???huiiii...tapi dah perah otak buat karangan ni... kalori terbakar tak??? Adehdehdehhhh...:p

Kiralah setiap kalori yang anda makan...semoga lebih bersemangat nak berdiet kurus cantik, besar menawan..yang paling penting bebas penyakit.

#Salam Shaklee
#Salam berjaya
#Salam Maal Hijrah 1436H



No comments:

Post a Comment

Selamat Hari Ibu

Selamat hari ibu buat semua ibu2 walau dimana saja berada. Nikmati indahnya hari2 sebagai ibu. Hari ibu, semua orang boleh bergembira. Wala...