Friday, 24 October 2014

Pajeri Nenas

Hi uoals..!!i like to share with you guys bout my sweet sweet lovely dish very the kesultanan i call it....muahahas...what the bahasa daaa...

'PAJERI NENAS'...sweetnye nama..♡♡♡ suka suka suka. Okey this is one of my favorite food  yang i akan makan makan makan..eh dah habis....aaaa tak puas lagi menikmati....

i suka yang my mil masak..tapi segan lah kan tiap kali terasa nak makan ..nak oder...so i pun mencabar diri untuk kepuasan tahap heaven...search kat google pajeri nenas yang paling mudah & senangje ..katanye..hehehe...type keyword pajeri nenas...tu dia..habarq mai....sifu masakan yang mmg i suka  duk firstlist...jimat masa laa..takyah dok mengoogle lagi...AsSalam Che Mat...mintak resepi ye....
http://www.tiffinbiru.com/2013/07/pajeri-paceri-nenas.html?m=1

Kalau ikut resepi CMG panjang & detail lagi..tapi i jenis ikut dan jer...erkkk..so apa yang ada saja la..
rasa?..segi rasa memang sedap..tekak & lidah yang kerek ni...bg thumbsup..gitew

Meh cek resepi versi blog senangje pulak...:p

image

PAJERI NENAS SENANGJE

Bahan
1bj nenas buang kulit belah 2 potong 1cm stgh(dpt byngkan tak)
2 labu bwng merah*
5 ulas bwng putih*
1sdt Kunyit serbuk*
1 inc Halia*
2 sdb udang geragau*
4 sekawan ( 5 tangkai cengkih, 2 kuntum bunga lawang, 1btg kayu manis & 5 biji buah pelaga)
2 bj cili merah
2 sdb kerisik
2 sdb serbuk kari ikan baba's
1/2 cwn santan m&s
Garam & gula sesedap rasa

Cara2
-Blend bahan bertanda *
-Panaskan minyak..tumis 4 sekawan dan bahan blender sehingga agak garing
- masukan rempah kari..kacau rata & masak api perlahan hingga terbit minyak...atau agak2 la jgn smpi hangus pulak..ngeee
- masukan nenas & santan..kacau rata..tutup sebentar...bagi nenas layu. (Kebiasaannye nenas ni org rebus dahulu atau di celur...tp versi adhoc ni mmg brutal sikit sentiasa ada jer yang nak diderhakakan..:p...kita buat dia)
- masukan kerisik..kacau rata..perasakan garam & gula sesedap rasa..masukan cili...dah puas hati..matikan api..siapp

Pssst ...mai nak kabo sikit...pajeri ni nak sedap super heaven kena pakai udang kering. Bila makan tergigit udang kering yang tumbuk kasar2 tu memang A++ lah...

Daaa ..bon apatit!!...:p

1 comment:

Kek Minyak Mudah dengan Noxxa

Tengok 'hantaran' kek minyak by mamamia2 kat pesbuk nampak sedap sangat. Teruja nak cuba juga. Maka dengan gigih semalam buat juga ...