Pengat labu kesukaan akak. Senang pun senang. Main campak2 tengek atas dapor. Sekejap je siap. Hihi.
Bahan dia labu, gula melaka, garam secubit, daun pandan sehelai dua, air dan santan. Itu je akak guna. Haa biji sagu sikit a.k.a telo katak. :p
Paling suka letak biji sagu dalam pengat tu. Makan panas-panas. Ooooo sodapp.
Pstt ..kadang-kadang time angin malas akak datang labu tu akak just potong-potong je. Kemudian masak je dengan biji dan kulit-kulit dia sekali. Sedap tau. Tapi sebelum tu basuh dulu bersih-bersih kulit dia la.
Sebenarnya cara ni daripada arwah mak akak lagi dah praktikan.
Eh korang tahu kan biji labu ni sangat bagus sebenarnya. Boleh merangsang interferon semulajadi dalam badan dengan menghalang radikal bebas dan mencegah kanser.
Ok. Lepas ni ada alasan lagi banyak untuk tak buang biji labu tu. Heheheh
Bon apetit
No comments:
Post a Comment