Wednesday, 9 April 2014

Ayam Masak Merah

Bismillah..

Ayam masak merah = hari raya :-)
Hehehe masakan wajib hari raya...raya puasa, raya haji menu sama jek...raya haji up sket sate jd menu tambahan...daging rezeki jiran2 korban..alhamdulilah


Ayam masak merah ni dah nk habis bru teringat nk snap gambo...tu yg ada ceker/ kaki ayam. Yg ni versi x pedas. 

Bahan2 (utk satu mangkuk mcm kt gambo tu jek)
  • 1/4 ayam bhgian mana2 lah siap goreng
  • 1 biji bwang beso potong bulat goreng layu skejap
  • *2 btg cili merah (nk pedas guna cili kering)
  • *1/2 bwng merah
  • *3 ulas bwng putih
  • 1/2 btg kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 cwn sos tomato
  • 1/2 cwn sos cili
  • 1 bj tomato blah 4


Cara-cara:
  1. Blend bhn bertanda*. 
  2. Panaskan kuali buh minyak tumiskan bahan2 blend..masukan 3 skawan (bg lawang, plaga n kyu manis) tumis smpi pecah minyak/bwng n cili masak. 
  3. Kemudian masukan kedua2 sos ..perasakan..(ikutlah nk buh garam lg ker nk tmbh aji ker gula ker ) tambah air sket klu pekat sgt.. 
  4. Pastu masukan ayam n bwang...tutup kejap...gaul2 dah siap...


Mkn dgn nasi tomato sdp ni...:p

No comments:

Post a Comment

Selamat Hari Ibu

Selamat hari ibu buat semua ibu2 walau dimana saja berada. Nikmati indahnya hari2 sebagai ibu. Hari ibu, semua orang boleh bergembira. Wala...